Vladimir Vîsoțki

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Timbru din 1999 reprezentându-l pe Vladimir Vîsoţki

Vladimir Vîsoțki (Влади́мир Семёнович Высо́цкий) (n. 1938 - d. 1980) a fost un actor, cantautor, poet, prozator și scriitor rus din perioada sovietică. Deși ignorat practic total de oficialitățile sovietice, Vîsoțki a exercitat o influență enormă asupra oamenilor "obișnuiți" din Uniunea Sovietică și nu numai asupra lor. Era ascultat de întreaga "suflare sovietică."

Activitate artistică[modificare | modificare sursă]

S-a bucurat de o largă apreciere în calitate de autor și cântăreț. În perioada anilor '70 a secolului XX cetățenii sovietici își cumpărau casetofoane (o achiziție destul de costisitoare pentru acele vremuri) anume pentru a putea asculta cântecele lui Vladimir Vîsoțki. Multe dintre cântecele sale au ajuns aproape folclor, cu alte cuvinte, erau cunoscute practic de toți oamenii sovietici. Și asta în ciuda faptului că atât cântecele sale, cât și numele său, nu erau pomenite niciodată în sursele oficiale de informație ale Uniunii Sovietice.

Vsoțki a compus în jur de 600 de poeme și tot atâtea cântece, a jucat circa 30 de roluri de film, a fost actor de teatru și a concertat aproape în toate orașele mari ale Uniunii Sovietice, chiar și în câteva din afara granițelor Uniunii (Paris, New York ș.a).

Întreaga cariera de actor de teatru și-a realizat-o pe scena teatrului Taganka din Moscova. Rolul lui Hamlet interpretat de el este și astăzi considerat ca unul dintre cele mai reușite spectacole ale teatrului Taganka.

Vladimit Vîsoțki este autorul volumului de versuri "Nerv", apărut postum, în perioada anilor optzeci. Versiunea românească a acestei cărți a apărut la editura "Univers".

Biografie[modificare | modificare sursă]

A fost căsătorit cu celebra actriță franceză de origine rusă Marina Vlady, autoarea unui roman memorialistic despre Visoțki a cărui traducere s-a făcut și în românește, la începutul anilor nouăzeci.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Vladimir Vîsoțki