Vilmos Apor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Mormântul lui Vilmos Apor, Basilica Minor, Győr
Monumentul lui Vilmos Apor din Budapesta. Inscripție: VILMOS APOR - episcop martir - 1892-1945

Vilmos Apor, baron de Altorja (în maghiară báró altorjai Apor Vilmos) (n. 29 februarie 1892, Sighișoara - d. 2 aprilie 1945, Győr, Ungaria) a fost un aristocrat și un cleric maghiar transilvănean, între 1941-1945 a fost episcop romano-catolic al Diacezei de Győr. Este un fericit al Bisericii Romano Catolice.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a protestat, fără succes, împotriva persecutării evreilor maghiari de către autorități.[1]

A fost împușcat în data de 30 martie 1945 de către soldați ai trupelor Armatei Roșii, în timp ce se opunea fizic intrării soldaților sovietici în biserica sa, unde se aflau un mare număr de refugiați; moare la trei zile după incident. La plângerea făcută pe lângă autoritățile militare de ocupație de către János Kádár, autorii crimei sunt identificați, condamnați de Curtea Militară a Armatei Roșii, degradați militar și executați în public în orașul Győr.

A fost beatificat de către papa Ioan Paul al II-lea în 1997.

Statul Israel, i-a acordat titlul de Drept între popoare

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Wolfgang Popp: Erinnerungsarbeit: Grundlage einer Kultur des Friedens, p. 272.. http://books.google.co.jp/books?id=G1noSn0wFDoC&pg=PA272&lpg=PA272&dq=vilmos+apor+juden&source=bl&ots=kqMbPb4pom&sig=S9FXVnlCd1y-irXV0I410gRRyoU&hl=en&sa=X&ei=FTyET5jVGcnmmAWqra3DBw&ved=0CF0Q6AEwCA#v=onepage&q=vilmos%20apor%20juden&f=false. 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]