Victor Puiseux

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Victor Puiseux
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Argenteuil, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (63 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Frontenay, Franche-Comté⁠(d), Franța Modificați la Wikidata
Frați și suroriLéon Puiseux[*][[Léon Puiseux (istoric francez)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiPierre Henri Puiseux Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician
astronom
alpinist[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materÉcole Normale Supérieure  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea din Paris  Modificați la Wikidata
Premiiconcours général[*][[concours général (annual French academic competition for 11th and 12th grade students)|​]] ()
Legiunea de Onoare în grad de Ofițer[*][3]  Modificați la Wikidata

Victor Alexandre Puiseux (n. 16 aprilie 1820, Argenteuil – d. 9 septembrie 1883, Frontenay) a fost un matematician, astronom și alpinist francez.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Victor Alexandre Puiseux s-a născut în Argenteuil, la 16 aprilie 1820.

Omul de știință[modificare | modificare sursă]

Elev la colegiul din Pont-à-Mousson, apoi bursier la collège Rollin (rue Saint-Jacques, Paris), Victor Puiseux a obținut în 1836 (la doar 16 ani) premiul întâi pentru fizică la „concursul general”.[4]

A fost admis în 1837 la École normale și apoi la concursul de agregație de științe în 1840. A obținut doctoratul în științe matematice în 1841, apoi a fost profesor de matematici la colegiul regal din Rennes până în 1845. A obținut apoi o catedră de matematici la Facultatea de Științe din Besançon, apoi a fost numit conferențiar la École normale supérieure în 1849.

Era și suplinitor la Facultatea de Științe din Paris și la Collège de France și însărcinat cu examenele de admitere la École polytechnique (în română: Școala Politehnică) în 1853 și 1854.

În 1855 a fost numit astronom adjunct la Observatorul din Paris, însărcinare pe care a îndeplinit-o până în 1859. A fost membru al „Biroului longitudinilor” (în franceză: Bureau des longitudes). În 1857 i-a succedat lui Augustin Louis Cauchy la catedra de astronomie matematică de la Facultatea de Științe și a fost înlocuit în 1888 de Félix Tisserand.

A colaborat cu Cauchy la numeroase lucrări, între care funcțiile analitice.

Strălucitor în analiză, a introdus noi metode în munca sa asupra funcțiilor algebrice (de exemplu: seriile lui Puiseux) și a contribuit la dezvoltarea mecanicii cerești. La 10 iulie 1871 a fost ales în unanimitate membru al Academiei Franceze de Științe, secția geometrie.

Fiul său, Pierre Puiseux, a fost și el matematician, astronom și alpinist. Fratele său a fost istoricul Léon Puiseux.

Alpinistul[modificare | modificare sursă]

Mare alpinist și membru fondator al „Clubului Alpin Francez” (în franceză: Club alpin français), Victor Puiseux face parte din precursorii alpinismului fără ghid în Franța. A întreprins o tentativă serioasă la punta Dufour în 1847 și și-a dat numele unui vârf din Alpi, vârful Puiseux (3.946 de metri), în masivul mont Pelvoux, pe care l-a escaladat în 1848. A descoperit atunci că mont Pelvoux nu este culmea cea mai înaltă din massif des Écrins, Barre des Écrins fiind mai înaltă (4.102 m)[5].

Ascensiuni[modificare | modificare sursă]

  • 1848 – A doua ascensiune pe mont Pelvoux;
  • 1887 – Primul parcurs pe latura de nord-nord-vest a vârfului Grande Casse din masivul Vanoise, împreună cu fiul său, Pierre Puiseux, fiind însoțiți de Amédée Crochet și Joseph Amiez

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b MacTutor History of Mathematics archive, accesat în  
  2. ^ Victor Alexandre Puiseux, Baza de date Léonore, accesat în  
  3. ^ Baza de date Léonore 
  4. ^ fr Cf. Félix Tisserand, Notice sur Victor-Alexandre Puiseux, Bulletin des sciences mathématiques et astronomiques, série 2e, volume 8, numéro 1, 1884, Gauthier-Villars, p.235 [1]
  5. ^ „Présentation de la commune de Pelvoux”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Bertrand, « Éloge de V. Puiseux » et Tisserand, « Notice sur la vie de Puiseux », Bulletin des sciences mathématiques et astronomiques, Paris, 1884, seconde série, VIII, pt. i, pp.227-245.
  • Pierre Puiseux, Par où le Père a passé…, tomes I & II, Éditions ARGO, Paris, 1930, Relation par son fils des nombreuses ascensions de Victor Puiseux.

Articole conexe[modificare | modificare sursă]