Victor Ioan Frunză

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Victor Ioan Frunză
Date personale
Născut6 septembrie, 1959
București
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațietheatre manager[*][[theatre manager (person who manages a theatre)|​]]
regizor de teatru Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiPremiul Miklós Bánffy[*] ()  Modificați la Wikidata
Prezență online

Victor Ioan Frunză (n. 6 septembrie, 1959, București) este un director de scenă din România. A fost student al profesorului Mihai Dimiu și a absolvit secția regie teatru a IATC, fiind coleg de generatie cu Andrei Mihalache, Dominic Dembinski, Gábor Tompa. În prezent este doctor în stiințe teatrale și management cultural și predă cursuri de profil, la studii aprofundate, in cadrul UNATC. După 1989 a fost vreme de 3 ani director general al Teatrului Național din Cluj. Colaborează la toate premierele sale cu soția sa, scenografa Adriana Grand.

Activitate[modificare | modificare sursă]

A avut spectacole pe scene de teatru din România, Ungaria, Cehia. Printre ele sunt Ghetou 1993, pe scena Naționalului bucureștean, Satyricon 1994 la Teatrul Național din Târgu Mureș - sau multele premiere de la teatrele din Cluj, Oradea, Brăila, Ploiești, Timișoara, Baia Mare (fie în limba română, fie în maghiară sau în germană). Trupa pe butoaie a fost, în România, primul spectacol cult, bazat pe texte ale teatrului popular medieval francez (Jean Variot) conceput si realizat ca spectacol itinerant. În cele doua variante sale - la Târgu Mureș în 1992 și la București în 1995 - Trupa pe butoaie a devenit primul "brand" teatral recunoscut și apreciat în toată țara prin cele mai bine de 100 de reprezentații susținute. Parte dintre ele, aflate în turneu pe ruta Târgu Mureș, Cluj, Sinaia, București, fost preluate de postul național de televiziune pe modelul consacratelor turnee de concerte ale trupelor muzicale din cele mai cunoscuteau.

În martie 2012 a scos la Teatrul Metropolis[1] , în premieră pentru România, un diptic teatral - Îngeri in America - pe textele lui Tony Kushner Sfârșitul lumii e aproape și Perestroika.[2][3]

Distincții[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Victor Ioan Frunză

Interviuri[modificare | modificare sursă]