Vazul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Vazul (*? - † 1037) a fost un nobil maghiar, membru al casei domnitoare Arpad, duce al Nitrei, cu domenii care se întindeau de la râul Morava până la Esztergom.

Vazul a fost fiul Adelajdei a Poloniei, sora sau fiica lui Mieszko I al Poloniei, și a lui Mihály, urmașul principelui Taksony. A devenit duce undeva în perioada anilor 978-997. A fost unul unul dintre verii regelui Ștefan I și a participat la o tentativă de asasinare a monarhului. Ca urmare a eșecului complotului, el a fost exclus de la succesiunea la tronul Ungariei în favoarea lui Petru Orseolo și în plus a fost pedepsit cumplit pentru trădare: i-au fost scoși ochii și i-a fost turnat plumb topit în urechi. Fii lui – Béla, Andrei și Levente – au fost exilați[1].

După moartea regelui Ștefan I, în urma luptelor dinastice, primii doi fii ai săi, Béla și Andrei, aveau să ajungă regi ai Ungariei. Astfel, după moartea lui regelui Ștefan, linia veche a Casei Arpad s-a stins, casa domnitoare continuând să dea regi prin ramura tânără a familiei.

Soții[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Denis Sinor, History of Hungary (London: George Allen and Unwin Ltd., 1959) 41.

Resurse internet[modificare | modificare sursă]