Valeriu Lazarov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Valeriu Lazarov
Date personale
Nume la naștereValeriu Lazarov Lessner Modificați la Wikidata
Născut Modificați la Wikidata
Bârlad, Tutova, România Modificați la Wikidata
Decedat (73 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Tres Cantos, Spania[2] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuElsa Baeza[*] () Modificați la Wikidata
Număr de copii5 Modificați la Wikidata
Cetățenie România
 Spania Modificați la Wikidata
Ocupațieproducător de televiziune
scenarist
film or television director[*][[film or television director (occupation)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română
limba spaniolă Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuMadrid  Modificați la Wikidata
OrganizațieSocietatea Română de Televiziune
RTVE[*][[RTVE (public broadcaster of Spain)|​]]
RAI
Mediaset España[*][[Mediaset España (Spanish media company)|​]]
Atresmedia[*][[Atresmedia (Spanish media group)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiMedalla al Mérito en el Trabajo[*][[Medalla al Mérito en el Trabajo (Spanish civil decoration)|​]] ()[3]  Modificați la Wikidata

Valeriu Lazarov (n. , Bârlad, Tutova, România – d. , Tres Cantos, Spania) a fost un producător român de televiziune, stabilit în Spania. A fost director general și fost consilier delegat al canalului Telecinco (1985-1994). Pe numele complet: Valeriu Lazarov Lesner.

Deși evreu, Lazarov era admirat de refugiații din Mișcarea Legionară a lui Horia Sima. Cei de dreapta îl acuzau că ar fi fost comunist și de aceea a refuzat să fie Directorul General al Televiziunii spaniole, iar "roșii" îl proclamaseră "facha" (fascist) pentru că dictatorul Franco l-a acceptat la TV. Spaniolii nu-i intelegeau experimentele TV și-l porecleau "Mister Zoom".

Între 1953 și 1957 a studiat regia la Institutul de Arta Teatrală și Cinematografică din București. (IATC). Totuși, principala lui profesie a fost nu de actor, ci de om de televiziune. Astfel, în 1966 a participat la Festivalul de televiziune de la Monte Carlo, cu filmul "Omul și camera". În 1968 a înregistrat emisiuni la TVE, postul public de televiziune din Spania, la invitația directorului general al postului, Juan Jose Roson. Tot în 1968, Lazarov a avut primul succes la TVE, cu spectacolul muzical "El irreal Madrid", cu care a obținut Nimfa de Aur, la festivalul de la Monte Carlo.

Ulterior, Valeriu Lazarov s-a stabilit în Spania, fugind de regimul comunist român. A muncit peste 10 ani în domeniul televiziunii din Spania, iar în 1979, Lazarov a început colaborarea la televiziunea națională italiană, RAI, pentru a realiza o serie de programe - "Tilt". Imediat a început să lucreze pentru Silvio Berlusconi, la Canale 5, unde a ajuns director de producție, președintele Consiliului de administrație și director al centrului de producție Videotime. În 1989, Lazarov a revenit în Spania, unde a condus postul Tele 5, controlat de Silvio Berlusconi, până în 1994.

Valeriu Lazarov (Valerio cum i se spunea în Spania) - a fost și realizator al Televiziunii Spaniole în anii 1970.

În 1995, a înființat compania de producție Prime Time Communications.

Valeriu Lazarov este cunoscut ca fiind omul care a revoluționat divertismentul românesc de televiziune, după anii '90. Astfel, în 2005, el a realizat "Genialii", iar în 2007, serialul "Chiquititas", producții difuzate și de televiziunile din România.

Este cunoscut ca "părintele" celei mai longevive emisiuni, "Surprize, surprize" (difuzată timp de nouă ani la TVR), dar și al altor emisiuni de succes, precum "Din Dragoste", "Iartă-mă", "Sub alt chip", "Imprevizibilii", "Ploaia de stele", "Babilonia" etc.

S-a căsătorit cu Augusta Lazarov, în 2004, la Madrid. Lazarov era deja tatăl a cinci copii.

Televiziunea de divertisment din România îi datorează emisiuni de mare audiență ca: Surprize, Suprize, Din dragoste sau Iartă-mă.[4] Au fost promovate vedete ca: Andreea Marin, Mircea Radu sau Raluca Moianu.

Varia[modificare | modificare sursă]

Recviemul în memoria lui Valeriu Lazarov a avut loc în Catedrala Sf. Iosif din București, în data de 18 septembrie 2009.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b http://www.etaiwannews.com/etn/news_content.php?id=1028671&lang=eng_news  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.imdb.com/name/nm0493785/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ http://www.elcorreo.com/alava/20090812/sociedad/genio-telepop-20090812.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Realitatea.net
  5. ^ Ultimul drum al lui Valeriu Lazarov, actualitateaprahoveana.ro 

Legături externe[modificare | modificare sursă]