Comuna Valea Doftanei, Prahova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Valea Doftanei)
Valea Doftanei
—  comună  —
Semn la intrarea în comuna Valea Doftanei
Semn la intrarea în comuna Valea Doftanei
Map
Valea Doftanei (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 45°17′58″N 25°43′16″E ({{PAGENAME}}) / 45.2995°N 25.7211°E

Țară România
Județ Prahova

Numit dupăRâul Doftana

ReședințăTeșila
ComponențăTeșila, Trăisteni

Guvernare
 - primar al comunei Valea Doftanei[*]Lucian-Vileford Costea[*][1] (PNL, octombrie 2020)

Suprafață
 - Total286,26 km²

Populație (2021)
 - Total5.706 locuitori
 - Densitate22,01 loc./km²

Fus orarUTC+2
Cod poștal107640

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Valea Doftanei (în trecut, Teșila) este o comună în județul Prahova, Muntenia, România, formată din satele Teșila (reședința) și Trăisteni.

Comuna își trage numele de la râul omonim care o traversează. Acesta izvorăște din munții Baiului de la o altitudine de 1260 metri, din Pasul Predeluș, și străbate comuna în lungul acesteia, pe o direcție nord-sud, pe o distanță de 30 kilometri, pentru ca în partea de sud a ei să formeze lacul de acumulare Paltinu.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Comuna Valea Doftanei este situată în partea de nord-vest a județului Prahova, la poalele Munților Baiului și Grohotiș (masivele cele mai vestice ale grupei Curburii din cadrul Carpaților Orientali), în zona cursului superior al râului Doftana, de la care își trage și denumirea. Este deservită de șoseaua județeană DJ102I, care o leagă spre sud de comuna Șotrile și de municipiul Câmpina, unde se termină în DN1. La nord de Trăisteni, această șosea se continuă cu un drum forestier, dar un proiect al Consiliului Județean Prahova vizează continuarea acestui drum până la Săcele (județul Brașov), de cealaltă parte a Carpaților Orientali.[2][3] Din DJ102I, la Teșila, se ramifică DJ101S care duce spre Secăria și Comarnic (unde se termină tot în DN1), și DJ101T, un drum nemodernizat, care duce, prin păduri, către Bertea.[4]

Demografie[modificare | modificare sursă]




Componența etnică a comunei Valea Doftanei

     Români (90,59%)

     Alte etnii (0,32%)

     Necunoscută (9,1%)




Componența confesională a comunei Valea Doftanei

     Ortodocși (90,24%)

     Alte religii (0,39%)

     Necunoscută (9,38%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Valea Doftanei se ridică la 5.706 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 6.162 de locuitori.[5] Majoritatea locuitorilor sunt români (90,59%), iar pentru 9,1% nu se cunoaște apartenența etnică.[6] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (90,24%), iar pentru 9,38% nu se cunoaște apartenența confesională.[7]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Valea Doftanei este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Lucian-Vileford Costea[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[8]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal12            
Partidul Social Democrat2            
Partidul Mișcarea Populară1            

Istorie[modificare | modificare sursă]

Satul Teșila a fost atestat documentar în anul 1538, iar moșia Teșila a fost înfeudată Mănăstirii Mărgineni. Satul Trăisteni a fost atestat documentar în anul 1605 iar moșia a fost înfeudată Mănăstirii Sinaia.

Calea de legătură dintre satele comunei și exterior erau potecile spre Transilvania prin Pasul Predeluș, respectiv un drum către Secăria și Comarnic și un altul către Bertea și Slănic. [9]

În perioada interbelică, comuna purta numele de Teșila, făcea parte din plaiul Peleșul al județului Prahova, și era formată din satele Teșila, Prislopul, Negrașul și Trestieni (veche denumire a satului Trăisteni), totalizând o populație de 2816 locuitori. În comună, funcționau pe râul Doftana 4 pive, 7 mori (din care 2 făcăuri), 11 fierăstraie (din care 3 circulare) și o dârstă. De asemenea, în comună existau și o școală și două biserici ortodoxe — una în Trăisteni, înființată în 1724 de Constantin Cuculeată și alta în Teșila, zidită de Bucur Săvulescu în 1878.[10] În 1925, Anuarul Socec atestă comuna Teșila cu satele Teșila, Trestieni și Vatra-Satului, cu 3268 de locuitori.[11] La sfârșitul perioadei interbelice, comuna era arondată plășii Sinaia din județul Prahova. Din 1950 pana in 1952 comuna Trăisteni a apartinut de raionul Sinaia, regiunea Prahova.[12] La reforma administrativă din 1952, comuna a trecut la raionul Câmpina din regiunea Prahova și apoi (după 1952) din regiunea Ploiești. În 1968 comunele Tesila si Traisteni au fost unite sub numele de comuna Valea Doftanei, facand parte din județul Prahova, reînființat prin reforma administrativa din acel an.

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

Zece obiective din comuna Valea Doftanei sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Prahova ca monumente de interes local, toate fiind clasificate ca monumente de arhitectură: două case din 1920 din satul Teșila; ansamblul rural (sfârșitul secolului al XIX-lea–începutul secolului al XX-lea); gospodăria de oier Frusina Roșca (sfârșitul secolului al XIX-lea), ansamblu alcătuit din casă și anexe (saivan, bucătărie de vară, grajd și fânar); casele Constantin Bran (1868), Ibrian Gh. Pompiliu (1928), Ion Pochișna (1900), Maria Cârstea (1928) și Luxandra Neagu (1930); și ruinele bisericii „Sfinții Voievozi” (mijlocul secolului al XIX-lea) aflat în cimitir (ultimele opt, toate în satul Trăisteni).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2020, Autoritatea Electorală Permanentă 
  2. ^ „Un nou drum pe ruta Valea Doftanei – Săcele”. Prinbrasov.com. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Drumul Valea Doftanei-Sacele, alternativa la DN1”. Ziare.com. . Accesat în . 
  4. ^ Google Maps – Comuna Valea Doftanei, Prahova (Hartă). Cartografie realizată de Google, Inc. Google Inc. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  7. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  8. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
  9. ^ Cojocaru V. T., Ion (). Monografia comunei Valea Doftanei. Tipografia Ploiești. p. 7. 
  10. ^ Lahovari, George Ioan (). „Teșila, com. rur.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 5. București: Stab. grafic J. V. Socecu. pp. 595–596. 
  11. ^ „Teșila în Anuarul Socec al României-mari”. Bibilioteca Congresului SUA. Accesat în . 
  12. ^ Gusti, Dimitrie. „Județul Prahova în Enciclopedia României din 1938, vol. II”. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]