Valea Țesna

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Valea Țesna
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Valea Țesna
Harta locului unde se află Valea Țesna
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Mehedinți
 România
Cel mai apropiat orașOrșova
Coordonate44°57′47″N 22°29′58″E () / 44.96306°N 22.49944°E[1]
Suprafață160 ha
Înființare2000

Valea Țesna este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic, floristic, faunistic și peisagistic) situată în județul Mehedinți, pe teritoriul administrativ al comunei Balta.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea central-nordică a județului Mehedinți (în Munții Mehedinți, pe limita teritorială de graniță cu județul Caraș-Severin), în partea vestică a satului Costești și este străbătută apele pârâului Tăsna, un afluent de stânga al Cernei[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală , a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3] și se întinde pe o suprafață de 160 hectare.

Unghia ciutei (Asplenium ceterach)[4] - specie floristică protejată semnalată în arealul rezervaţiei naturale Valea Ţesnei

Aria protejată reprezintă o zonă de chei săpate în calcare jurasice de apele râului Țesna, abrupturi stâncoase, grohotișuri, peșteri, doline, lapiezuri și văi; cu floră și faună specifice Munților Mehedinți[5].

Aria protejată inclusă în Parcul Național Domogled - Valea Cernei, se învecinează la est cu rezervația naturală Pereții calcaroși de la Izvoarele Coșuștei și se suprapune sitului Natura 2000 - Domogled - Valea Cernei[6].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]