Vălul pictat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pagina „Painted Veil” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți Painted Veil (dezambiguizare)
Pagina „The Painted Veil” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți The Painted Veil (dezambiguizare)
Vălul pictat
The Painted Veil
Painted veil.jpg
Afișul filmului.
Regizor John Curran
Scenarist Ron Nyswaner
Bazat pe un roman de W. Somerset Maugham
Producător Edward Norton
Naomi Watts
Sara Colleton
Jean-François Fonlupt
Bob Yari
Distribuitor Warner Independent Pictures
Director de imagine Stuart Dryburgh
Montaj Alexandre de Franceschi
Muzică Alexandre Desplat
Distribuție Naomi Watts
Edward Norton
Liev Schreiber
Diana Rigg
Toby Jones
Premiera Statele Unite 20 Decembrie 2006
Republica Populară Chineză 29 Decembrie 2006
Premiera în România România 16 Martie 2007
Premiera în Republica Moldova indisp.
Durata 125 min.
Limba originală Engleză, Mandarină
Premii Globul de aur pentru muzică
Buget 19.4 milioane $
Website oficial http://wip.warnerbros.com/index.html?id=paintedveil
PORT.ro
Pagina Cinemagia
Pagina IMDb

Vălul pictat (engleză: The Painted Veil) este un film american/chinezesc, lansat în anul 2006, în regia lui John Curran. Scenariul este bazat pe cartea cu același nume, lansată în anul 1925 de W. Somerset Maugham. Este cea de-a treia adaptare după romanul lui Maugham. Prima, a fost lansată în 1934 și îi are ca protagoniști pe Greta Garbo și Herbert Marshall. Cea de-a doua, lansată în 1957, poartă numele de The Seventh Sin și îi are în rolurile principale pe Bill Travers și Eleanor Parker.

Filmul, premiat cu Globul de Aur,[1] se bucură de un scenariu semnat Ron Nyswaner, cel care în 1993 primea premiul Oscar pentru “Cel mai bun scenariu”, cu filmul Philadelphia. “Vălul Pictat” ne prezintă o frumoasă poveste de dragoste, ce se desfășoară în anii `20. Precum se întâmplă adesea și în realitate, unul oferă, iar celălalt nu știe să se bucure de ceea ce primește, până nu pierde totul.

Deși în rolul principal feminin a fost dorită inițial Nicole Kidman, Edward Norton a considerat-o mai potrivită pe Naomi Watts. Cele două actrițe sunt bune prietene încă din copilărie. Au și locuit împreună după divorțul dintre Nicole Kidman și Tom Cruise.[2]

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Edward Norton este un bacteriolog apreciat, dar un bărbat timid, obișnuit să se dedice în totalitate muncii sale. La o petrecere, o cunoaște pe Kitty Fane (Naomi Watts), o tânără răsfățată, care vede în superficialitatea burgheziei londoneze refugiul ideal. Se îndăgostește de ea și o cere în căsătorie la scurtă vreme. Fata nu-l iubește, dar totuși acceptă căsătoria, pentru a se scăpa de gura părinților, care nu voiau să-i mai susțină multă vreme stilul de viață libertin. Pentru Walter (Edward Norton), căsnicia cu femeia iubită îi dă aripi și un nou sens vieții. Totuși, lucrurile iau o cu totul altă turnură atunci când descoperă infidelitatea soției sale. Mistuitoarea gelozie îl împinge să ia decizii care le modifică ambilor parteneri viața într-un fel în care nici nu și-ar fi imaginat.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The Painted Veil (2006) - Awards
  2. ^ The Painted Veil (2006) - Trivia