Vârful Pietrosul Călimanilor, Munții Călimani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vârful Pietrosul Călimanilor

Vârful Pietrosul Călimanilor
Altitudine2.102 m[1][2]
LocalizareRomânia
Aparține deMunții Călimani

Pietrosul Călimanilor este cel mai înalt vârf vulcanic din munții Călimani, cu o înălțime de 2.102 m.[1][2] Este un munte masiv, dar destul de accesibil turiștilor.

Accesibilitate[modificare | modificare sursă]

Vârful Pietrosu poate fi atins venind dinspre Lunca Bradului, pe valea Ilvei prin Șaua Negoiului sau pe Pârâul Repede. Primul traseu este mai accesibil, iar al doilea mai scurt[necesită citare]. O altă modalitate de a ajunge este dinspre Gura Haitii (o localitate la poalele Călimanilor), mergând fie prin fosta exploatare de sulf, fie urmând traseul turistic care străbate zonele cunoscute sub numele de Cei 12 Apostoli, Pietrele Roșii și apoi Pietrosu. O alta modalitate de a ajunge este venind dinspre Toplița pe la cabana meteorologica Retițiș (care se găsește la 2.022 m). Traseele sunt de o frumusețe deosebită, atât vara cât și iarna, când prezintă o dificultate mai ridicată.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Zoltán Kern, Balázs Nagy, Balázs Kohán, Éva Bugya. „Glaciological Characterization of Small Palaeoglaciers from Călimani Mountains” (PDF). Analele Universității de Vest din Timișoara, GEOGRAFIE, vol. XVI, 2006, pp. 35-44. Accesat în . 
  2. ^ a b „Caliman Massif (mountain range, Europe) -- Britannica Online Encyclopedia”. britannica.com. Accesat în .