Vânătorii de mituri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vânătorii de mituri
MythBusters

Scena de titlu.
Genreality television[*][[reality television (genre of television programming that documents unscripted situations and actual occurrences)|​]]
educational television[*][[educational television (use of television programs in the field of distance education)|​]]
știință
nonfiction[*][[nonfiction (genre of works in contrast to fictional ones)|​]]  Modificați la Wikidata
Creator(i)Peter Rees
ActoriJamie Hyneman
Adam Savage
Tory Belleci
Kari Byron
Grant Imahara
Narat deRobert Lee (USA)
Robin Banks (Discovery UK)
Rufus Hound (BBC Two)
Eduardo Robiera (LAmerica Latină)
Țară de origineAustralia
 Statele Unite
Limbă(i)engleză
Nr. de sezoane14  Modificați la Wikidata
Nr. de episoade7 sezoane (Lista episoadelor)
Producție
LocSan Francisco  Modificați la Wikidata
Format camerăMulti-Camera
Perioadă de difuzare43 minute (Discovery Channel, SBS)
30 minute (BBC Two)
Difuzare
Canal originalDiscovery Channel
Discovery HD
Format imagine480i (SDTV)
1080i (HDTV)
Difuzare originală23 ianuarie 2003 –
prezent
Cronologie

Vânătorii de mituri (engleză: MythBusters) este un popular program de televiziune produs de firma australiană Beyond Television Productions[1] pentru Discovery Channel în Statele Unite și Canada. Prezentatorii seriei sunt experții în efecte speciale Adam Savage și Jamie Hyneman, care folosesc metode științifice pentru a testa diverse rumori, legende urbane, mituri, scene din filme și zicători.

Filmările pentru MythBusters sunt realizate în San Francisco, California, iar unele elemente ale producției sunt realizate în Artarmon, Australia. Planurile și unele experimente simple au loc la sediul echipei; experimentele care necesită mai mult spațiu sunt filmate, de obicei, în zona golfului din San Francisco. În al doilea sezon, câțiva membrii ai echipei au fost separați în "Echipa juniorilor" și testează mituri separat.

Protagoniștii programului vor fi în curând cunoscuți ca dr.h.c. Jamie Hyneman și dr.h.c. Adam Savage, deoarece Universitatea din Twente a decis să le confere aceste titluri pentru rolul lor în popularizarea științei, cu ocazia aniversării sale a cincizecea, pe 21 noiembrie 2011.[2]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Episoadele pilot au fost create pentru Discovery Channel sub titlul Tall Tales or True ("Povești Fabuloase sau Adevărate") [3] de producătorul australian Peter Rees în 2002. Apoi, Discovery a mai cerut încă trei episoade pilot speciale. Jamie Hyneman a ajuns prezentator prin Rees, care l-a intervievat și pentru apariția în BattleBots. Adam Savage, care a lucrat cu Hyneman în reclame și în BattleBots, a fost rugat de Hyneman să-l ajute să co-prezinte show-ul, deoarece, după Savage, Hyneman s-a simțit prea neinteresant să prezinte singur.[4][5]

În Iulie 2006, o versiune de 30 de minute a MythBusters a început să fie difuzată pe BBC Two în UK. Episoadele difuzate pe European Discovery Channel includ, câteodată, scene în plus, nearătate în versiunea din S.U.A. (unele ajungând în episoade speciale, cum ar fi "MythBusters Outtakes").

Format[modificare | modificare sursă]

Fiecare episod al MythBusters se concentrează pe câteva legende urbane, rumori, sau alte mituri. Lista miturilor testate de emisiune este realizată din mai multe surse, incluzând experiența personală a echipei realizatoare, precum și sugestiile fanilor, postate în forumul MythBusters de pe site-ul Discovery Channel.[6] În unele episoade, se testează mituri legate între ele, acestea fiind numite "[Theme] Special". Din August 2008, au existat 3 mituri care au necesitat preparații și testări ample, având tot episodul dedicat lor,[7] și patru episoade speciale au fost duble.[8]

Concluziile experimentelor[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul fiecărui episod, fiecare mit este evaluat ca Busted (infirmat), Plauzibil sau Confirmat.

Infirmat (Busted)

Rezultatul mitului nu poate fi replicat prin metoda din mit sau prin metode asemănătoare. De obicei, când mitul este declarat Busted, echipa încearcă să vadă de ce este nevoie pentru a replica mitul. Acest lucru arată, de cele mai multe ori, că circumstanțele necesare pentru a replica mitul sunt imposibile din punct de vedere fizic, sau, necesită prea mult timp/echipament deci este prea impractic pentru a fi adevărat.
Unele din aceste mituri sunt revăzute dacă fanii au obiecții sau echipa de cercetare găsește date noi.

Plauzibil

Un mit este declarat plauzibil în două cazuri:
  • Mitul poate fi replicat prin mica modificare a unor parametrii ai acestuia. Acest lucru ar putea fi din cauză că mitul a fost transmis pe cale orală, cu timpul el modificându-se. De asemenea, unele materiale au fost înlocuite de echipă din cauza costului sau a timpului de achiziție, dar noile materiale sunt foarte asemănătoare și se găsesc mult mai ușor.
  • Dacă nu există destule date, dar echipa reușește să atingă rezultatul mitului (cum a fost cazul în mitul în care un civil asistat de turnul de control poate ateriza un avion).

Confirmat

Dacă echipa reușește să recreeze rezultatul mitului în circumstanțșele descrise. Un mit confirmat este, de obicei, acompaniat de dovezi documentate ale acestuia. Dacă mitul nu are detalii specifice, echipa încearcă fiecare scenariu și dacă cel puțin unul din ele este corect mitul este confirmat (de exemplu, când au testat mitul dacă împușcarea peștelui dintr-un butoi este foarte ușoară, ei nu au putut să nimerească peștele dar presiunea creată de pușcă în apă este de ajuns să omoare peștele). În primul sezon s-a folosit termenul "Adevărat".

Adrese externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de MythBusters

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Beyond Productions Ventures”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Eredoctoraten voor Mythbusters Aandrijftechniek, 1 iulie 2011.
  3. ^ Knight v Beyond Properties, 2007 EWHC 1251 (Chancery Division 2007-04-25).
  4. ^ "Transcript of Jamie and Adam's November 10, 2004, Online Chat," pg. 1 Retrieved 1 august 2006.
  5. ^ Interview with Adam Savage on The Sneeze Arhivat în , la Wayback Machine.. 23 august 2005. Retrieved 1 august 2006.
  6. ^ McDuffee, Keith (). „MythBusters fans want to bust the E-reader”. TV Squad. www.tvsquad.com. Accesat în . 
  7. ^ 35, 40, și 46
  8. ^ "JAWS Special", "Mega Movie Myths", "Pirate Special" și "Supersized Myths".