Uz compasional

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Uzul compasional al unui medicament sau utilizare compasională a unui medicament este o opțiune de tratament care permite utilizarea legală, din considerente de compasiune, a unui medicament neautorizat (medicament experimental) la un grup de pacienți care suferă de boli cronice, debilitante sau care se consideră a le periclita viața și care nu pot fi tratați în mod satisfăcător cu un medicament autorizat. Medicamentul care face obiectul utilizării compasionale trebuie să constituie fie obiectul unei cereri de autorizare prin procedură centralizată, fie al unui studiu clinic aflat în desfășurare. Ca exemplu utilizarea unor medicamente experimentale (favipiravir, brincidofovir, ZMapp etc.) în tratamentul febrei hemoragice Ebola. [1] [2] [3] [4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale. Buletin informativ. An. 16, Nr. 2 (62), trim. II 2014” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ „Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale. Buletin informativ. An. 15, Nr. 2 (58), trim. II 2013” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  3. ^ „Compassionate use. European Medicines Agency (EMA)”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Guideline on Compassionate Use of Medicinal Products, Pursuant to Article 83 of Regulation (EC) No 726/2004. European Medicines Agency. London, 19 July 2007” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .