Utilizator:Turbojet/Motivaţii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Ce se aşteaptă de la Wikipedia?[modificare | modificare sursă]

De când m-am implicat în viaţa comunităţii de pe ro:wp am constatat o serie de conflicte (conflicte care am înţeles că au fost şi înainte de venirea mea pe Wikipedia), în special între utilizatorii cu multe contribuţii. În opinia mea aceste conflicte se datorează faptului că aceşti utilizatori au sperat ceva, care nu s-a împlinit conform speranţelor. Adică, ei au avut anumite motivaţii de a scrie pe ro:wp, aşteptând anumite reacţii. Voi face mai jos o listă a motivaţiilor care îmi trec prin cap şi invit pe ceilalţi să adauge şi ei altele.

De la bun început spun că consider aceste motivaţii pozitive, în sensul că mobilizează utilizatorii să contribuie, aspectul lor negativ fiind dat de neîmpliniri. În opinia mea aceste neîmpliniri duc la stări de nervozitate, care degenerează în certuri.

Îmi cer scuze pentru atunci când am folosit termenul de frustrat, nu ştiam exact ce înseamnă. Am consultat DEX (am fost surprins că a trebuit să consult DEX-ul pentru aşa ceva) şi acolo definiţia este „a lipsi de un drept sau de un bun legitim, a înşela”. Aspectele de acţiune directă şi de legitim le confundam eu, care consideram că o persoană se simte frustrată când se înşeală (reflexiv), adică atunci când crede că i se cuvine ceva şi constată că nu aşa se pune problema. Mai jos voi folosi termenul neîmplinire, deşi nu sunt convins că e tocmai propriu.

Motivaţii[modificare | modificare sursă]

Pentru uşurinţa referirii, voi numerota, fix.

  • 1. Şi eu pot scrie pe Wikipedia. Această motivaţie este specifică începătorilor.
  • 2. Asta nu e bine. Această motivaţie este specifică cititorilor care dau peste subiecte cunoscute lor şi fac corecturi.
  • 3. Eu pot scrie mai bine decât alţii. Este o abordare competitivă, care cere recunoaşterea din partea publicului, altfel n-are sens. Această recunoaştere este cerută, inclusiv prin nominalizarea articolelor proprii ca AB, respectiv AC. Lipsa recunoaşterii (rapide) duce la neîmpliniri.
  • 4. Eu pot scrie mult mai bine decât alţii. Este o variantă extremă a nr. 3, în care recunoaşterea cere obţinerea unui statut superior celorlalţi utilizatori. Din nefericire acest statut superior nu există pe Wikipedia. În mod eronat, şi în lipsă de altceva, sunt percepute ca statut superior funcţiile tehnice de administrator, birocrat, checkuser şi steward, care sunt revendicate sub formă de „promovări” pentru contribuţiile enciclopedice în articole, deşi n-au nicio legătură cu acest aspect. Desemnarea în funcţii tehnice a unui utilizator, uneori considerat inferior, asociată uneori cu nedesemnarea proprie este percepută ca o neîmplinire.
  • 5. Eu pot scrie mult mai mult decât alţii. Pentru această abordare competitivă vezi numărărita şi Zen wisdom. Neajungerea în vârful listei duce la neîmpliniri.
  • 6. Probă de lucru, programator. Este o abordare prin care se doreşte completarea CV-ului propriu prin ilustrarea capacităţilor de a realiza un proiect. Această motivaţie reclamă obţinerea unui statut superior, fiind vizat în special „statutul suprem”. Neatingerea acestui obiectiv duce la neîmpliniri.
  • 7. Probă de lucru, administrator de baze de date. Este o abordare prin care se doreşte completarea CV-ului propriu prin ilustrarea capacităţilor de a administra o bază de date imensă, iar Wikipedia este considerată foarte potrivită în acest sens. Această motivaţie reclamă obţinerea unui statut superior, fiind vizat în special „statutul suprem”. Neatingerea acestui obiectiv duce la neîmpliniri.
  • 8. Probă de lucru, creator de situri web. Este o abordare prin care se doreşte completarea CV-ului propriu prin ilustrarea capacităţilor de a realiza pagini web adecvate. Această motivaţie reclamă obţinerea unui statut superior, fiind vizat în special „statutul suprem” („duc în spate toată ro:wp, fiţi sigur că firma mea vă va face un site extra” - erore de logică, sunt lucruri diferite). Neatingerea acestui obiectiv duce la neîmpliniri.
  • 9. Probă de lucru, traducător. Este o abordare prin care se doreşte completarea CV-ului propriu prin ilustrarea capacităţilor de a realiza traduceri. Abordarea unor domenii care nu sunt familiare şi în care nu se stăpâneşte „jargonul de specialitate” duce la observaţii din partea celor din domeniu, ceea ce duce la neîmpliniri.
  • 10. Autopromovare. CV în loc public. Limitarea dreptului de CV prin politica de notabilitate duce la neîmpliniri.
  • 11. Reclamă. Promovarea afacerii proprii sau în care eşti implicat. Limitarea dreptului de promovare prin politica de spam duce la neîmpliniri.
  • 12. Spaţiu de publicare. Limitarea publicării teoriilor proprii prin politica de cercetare originală duce la neîmpliniri. Un aspect foarte particular (cazul meu, al lui Drăgan cu economia) este când la nivel de învăţământ se doreşte punerea la dispoziţia publicului a unor cunoştinţe. Limitarea prin politica de „Wikipedia nu este un manual” duce la neîmpliniri. (Eu declar că am înţeles să ne limităm la aspectele informative, să nu introducem chestiuni formative).
  • 13. Oportunitate de afaceri. Limitarea posibilităţilor de a obţine un beneficiu material de pe urma editărilor pe Wikipedia duce la neîmpliniri.
  • 14. Conţinutul articolelor este o ameninţare la adresa mea sau a grupului meu. Această formă de activitate este o luptă, în care revert-war-urile inerente duc la neîmpliniri, sau chiar la ton care duce la blocări definitive. O formă extremă este când se aduc multe contribuţii în diverse domenii, cu scopul de a atinge un statut superior în speranţa că acest statut va da dreptul „impunerii tonului”. Constatarea că niciun statut nu dă dreptul impunerii tonului în articole duce la neîmpliniri.
  • 15. Îmi place să citesc mult şi plătesc prin contribuţii. Pe Wikipedia găsesc multe lucruri despre care nu ştiam, în special din cele care nu sunt din domeniul meu şi, la rândul meu, pun celorlalţi la dispoziţie lucruri pe care poate nu le ştiu ei. În opinia mea este cea mai sănătoasă motivaţie.
  • 16. Wikipedia este un lucru pozitiv. Aleg să contribui din timpul meu liber la mai multe proiecte libere pur şi simplu pentru că asta vreau să fac. (pus de Gutza)
  • 17. Tribună. Susţinerea sau combaterea unei idei, credinţe, politici. Această motivaţie competitivă este limitată de politica „Wikipedia nu este o tribună”.
  • 18. Susţinerea turismului în România. Motivaţie în special dacă ai propria ta firmă de turism sau ai în vedere să înfiinţezi una, sau îţi susţii localitatea preferată, prin articolele despre localităţi.
  • 19. Susţinerea României. La fel ca la 18, dar mai general. Aici, ca şi la 18, neîmplinirile apar când nu reuşeşti să mobilizezi comunitatea să contribuie în domeniul în care ai interes („asta e important, pentru că nu se găseşte în altă parte, iar asta nu, deoarece se găseşte şi pe alte Wikipedii”). Uneori, în scopul impunerii domeniului, se încearcă obţinerea unui statut superior, însă faptul că niciun statut nu dă dreptul la „stabilirea liniei” duce de asemenea la neîmpliniri. O consecinţă ciudată este respingerea celor care contribuie în alte domenii, în ideea că deturnează atenţia comunităţii de la ce te interesează pe tine („cine nu este cu mine este împotriva mea”).
  • 20. Nostalgia României. Se referă în special la cei din diaspora. O consider o motivaţie cât se poate de onorabilă. Problema este că aceştia sunt atraşi în special de aspectele care privesc România, unde informaţia lor poate să nu fie la zi şi sunt contrazişi de cei care vieţuiesc în România.
  • 21. Posibilitatea de a scrie în limba română. Această motivaţie apare la cei din diaspora şi la studenţii străini interesaţi să se perfecţioneze în limba română cu feedback. La primii problema este că limba ţării de adopţie le deformează, mai mult sau mai puţin, limbajul, iar la ultimii este exclus (v. Wikipedia:Babel#Comparaţie cu scări similare) să poată stăpâni limba în măsura în care să poată evita orice observaţie. Iar feedback-ul poate lua forme vexante.
  • 22. Vreau să fiu administrator. Variantă: Vreau să fiu monitorul clasei. Această motivaţie are cauze cu totul externe Wikipediei, este generată de neîmpliniri şi generează neîmpliniri. De obicei duce la conflict imediat cu comunitatea.
  • 23. Îmi place să fiu de ajutor. Mai detaşat decât la 15. Pe Wikipedia oricum stau să citesc despre lucruri despre care vreau să ştiu, iar când am ocazia ofer, la rândul meu, completări şi corecturi. (pus de Jokes_Free4Me)

Sunteţi invitaţi să puneţi şi alte motivaţii.

Şabloane[modificare | modificare sursă]

  • Un utilizator se apucă de lucru, contribuie foarte mult şi apoi vine cu diverse revendicări, revendicări pe care nicio politică nu i le promite (adică vine cumva ca şi când ar lucra fără contract şi fără învoială prealabilă şi pe urmă face scandal că nu e plătit). Dacă nu obţine ce spera, consideră că „şefii” sunt de vină şi încearcă să li se substituie.
  • Un utilizator nu se familiarizează cu privire la ce este Wikipedia (nu-şi dă seama că este nevoie de asta, sau n-are timp, sau n-are răbdare, sau are prea mare încredere în sine însuşi), se apucă de lucru, iar când i se atrage atenţia face scandal în încercarea de a susţine ce crede el că ar trebui să fie Wikipedia. Oarecum, aceştia sunt de bunăcredinţă, căci de exemplu spamerii conştienţi nu fac scandal.
  • Un utilizator este bine familiarizat cu politicile şi procedurile Wikipedia, dar acestea îi limitează posibilităţile, ca urmare încearcă să modifice politicile în concordanţă cu interesele lui, ceea ce duce la conflicte, cu atât mai greu de combătut, cu cât utilizatorul este mai versat. Neobţinerea lucrului dorit orientează lupta spre eliminarea „şefilor” care i se opun.