Utilizator:Repower AG

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Repower AG
TipPublic
Fondată1904
ȚaraElveția
SediuBrusio
Zona deservităEuropa
Oameni cheieKurt Bobst (CEO)
Eduard Rikli
(Președintele consiliu de administrație)
IndustrieEnergia
ProduseEnergie electrică și gaze naturale
Cifra de afaceri2,523 Mrd. CHF (2010)
Angajați732 (31 decembrie 2011)
DiviziiProducție, trading, distribuție și furnizare de energie electrica, servicii financiare corelate
SloganEnergia ce-ți servește.
Prezență online
repower.com

Repower (până în luna mai 2010 Rätia Energie) un grup internațional, activ în domeniul energetic de peste o sută de ani, având sediul principal operativ în Poschiavo (Cantonul Graubünden, Elveția). Piețele cheie in care operează sunt Elveția, Italia, Germania și România. Grupul are activitati de producție, transport, distributie, trading și furnizare. Acțiunile societății Repower AG sunt cotate la Bursa Elvețiană SIX.

Concernul Repower are aproximativ 730 de angajați și angajate la care se adaugă aproximativ 30 de stagiari. In Italia sunt activi si 400 de agenti.

Istoric[modificare | modificare sursă]

De peste 100 de ani, Repower se numara printre cei mai mari operatori electrici din Elveția. Înființată în anul 1904 sub numele de Kraftwerke Brusio AG, compania a început deja în același an construcția primei sale centrale electrice în Campocologno în Cantonul Graubünden, în acele timpuri fiind și cea mai mare centrală hidroelectrică de înaltă presiune din Europa. Apropierea de frontiera italiană a contribuit la caracterul internațional al proiectelor și activităților comerciale. În anul 2000, compania Kraftwerke Brusio AG (Poschiavo), societatea pe acțiuni Bündner Kraftwerke (Klosters) și Rhätische Werke für Elektrizität AG (Thusis) au fuzionat în cadrul concernului Rätia Energie AG, la care s-a adăugat în anul 2004 și firma Aurax AG (Ilanz). În anul 2002, grupul și-a început activitatea în Italia, în anul 2007 și-a făcut intrarea pe piața germană și s-au inițiat primele activități comerciale în Praga. Începând cu anul 2009, compania operează, de asemenea, și în România. În anul 2010, grupul schimba numele: Rätia Energie AG a fost redenumită Repower AG.

Acționariat[modificare | modificare sursă]

Acționarii societății sunt:

  • Canton Graubünden 46 %
  • Alpiq Holding AG 24,6 %
  • EGL AG 21,4 %
  • Acțiuni tranzacționate la bursă 8% + certificate de participațiune

Indici financiari[modificare | modificare sursă]

Repower ține contabilitatea în franci elvețieni.

Indici 2010 Milioane CHF
Producție totală 2523
Profitul net 54
Profit operativ EBIT 130
Sumă totală bilanț 2367
Capital propriu 965

Conducerea companiei[modificare | modificare sursă]

Conducerea companiei este alcătuită din următorii membri:

  • Kurt Bobst, CEO (Director general executiv al concernului Repower)
  • Felix Vontobel, Director general adjunct, Director departament instalații
  • Stefan Kessler, CFO (Director economic departament financiar)
  • Giovanni Jochum, Director departament comercial piață de desfacere
  • Alfred Janka, Director Repower Elveția
  • Fabio Bocchiola, Director Repower Italia

Filiale[modificare | modificare sursă]

Repower are filiale în Elveția în Bever, Klosters, Ilanz, Landquart, Poschiavo și Zürich. În Italia compania este prezentă în Milano, în Germania – în Dortmund, iar în Republica Cehă în Praga, în România în București și Bosnia și Herțegovina în Sarajevo.

Producție[modificare | modificare sursă]

Repower deține centrale electrice proprii în Elveția, Italia și Germania, diversificate pe tehnologii (Energie hidroelectrică, Energie termică, Energie eoliană). Producția proprie din anul 2011 s-a ridicat la un total de aproximativ 2.250 GWh. În plus, compania deține participațiuni la centrale nucleare electrice din Elveția și Franța.

Centrale termoelectrice[modificare | modificare sursă]

Repower deține 61 de procente din SET S.p.A. (Milano), care gestionează centrala cu ciclu combinat cu gaz din Teverola (Provincia Caserta, Italia). Această instalație de 400 MW este cea mai mare centrală a concernului și a început să funcționeze la sfârșitul anului 2006.

Energie nucleară[modificare | modificare sursă]

Repower deține participațiuni la centrale nucleare din Elveția și Franța, care corespund unei capacități instalate de aproape 50 MW.

Energie regenerabilă[modificare | modificare sursă]

Hidrocentrale[modificare | modificare sursă]

Centrală electrică Robbia În Graubünden (Elveția), concernul deține 16 centrale hidroelectrice. De asemenea, acesta deține participațiuni și drepturi de opțiune asupra unor acțiuni la alte instalații. În total, capacitatea instalată a hidrocentralelor este de 476 MW.

O parte din hidrocentrale produce curent electric certificat «naturemade star». Simbolul de calitate «naturemade star» este conferit de Asociația pentru Energie Ecologică (VUE).

Centralele electrice eoliene[modificare | modificare sursă]

În Italia, concernul gestionează un parc eolian în Corleto Perticara (9.3 MW) și este asociat la un alt parc eolian în Giunchetto în Sicilia (Participațiune Repower: 11,6 MW). În Germania, compania deține două parcuri eoliene în Prettin (10 MW) și Lübbenau (16 MW).

Proiecte curente[modificare | modificare sursă]

Concernul are momentan în desfășurare, respectiv în etapa de planificare mai multe proiecte de mari dimensiuni în domeniul producției:

  • Centrale de acumulare a apei prin pompare în amonte în Lagobianco (1000 MW): Între Lago Bianco și Lago di Poschiavo (Graubünden, Elveția) este prevăzută construirea unei centrale de acumulare cu sistem de pompaj. Repower dezvoltă acest proiect de mare amploare împreună cu organizațiile de mediu. Actualmente sunt în curs procedurile de obține a autorizațiilor necesare. Lucrările succesive vor dura circa șase sau șapte ani.
  • Centrală pe cărbune în Saline Joniche (2 × 660 MW): În Saline Joniche (Calabria, Italia), SEI S.p.A., subsidiara Repower, planifică realizarea unei centrale pe cărbune pe un teren industrial abandonat.
  • Termocentrală cu ciclu combinat pe gaz și abur în Leverkusen (aproximativ 430 MW): Pe terenul companiei Chempark Leverkusen (Germania) se planifică construirea unei termocentrale cu ciclu combinat pe gaz și pe abur. Punerea în funcțiune este preconizată pentru anul 2014. Gradul de eficenta a centralei va fi de peste 80%. În calitate de operator al Chempark, compania Currenta GmbH & Co. OHG va furniza aburi produsi de centrala termică și astfel va asigura necesarul energetic al companiilor din locația respectivă.
  • Chlus (43 MW/10 MW): În Chlus (Graubünden, Elveția) este planificată construirea unei centrale hidroelectrice. În această perioadă se pregătesc proiectul de concesiune și evaluarea impactului asupra mediului înconjurător. Lucrările de construcție vor dura circa trei sau patru ani.

Trading[modificare | modificare sursă]

Aproximativ două treimi la sută din vânzările de energie sunt generate în cadrul concernului de către tranzacționarea energiei, în anul 2010 acestea ridicându-se la 12 terawatt-oră.

Repower este reprezentată la cele mai importante burse europene de energie prin intermediul mai multor trading floor din Poschiavo (Elveția), Milano (Italia) și Praga (Republica Cehă). Concernul este conceput ca un asset-based trader și comercializează electricitate, gaze naturale și certificate de CO2. În plus, Departamentul de comercializare a energiilor regenerabile e activ in toată Europa în vânzarea–cumpărarea engross a energiei regenerabile. Energia, parțial produsă de centralele proprii, parțial achiziționată de la terți, este livrată engross–iștilor prin reteaua de înalta tensiune. În cazul comerțului cu certificate verzi, concernul deservește, de asemenea, și consumatori finali externi propriei retele de distributie.

In cometul engross concernul furnizează produse standard precum peak sau offpeak, precum și servicii de scheduling.

Transport[modificare | modificare sursă]

Prin construirea rețelei internaționale Rețeaua Bernina (380 kV / 220 kV), pusă în funcțiune în anul 2005 și transferată la sfârșitul anului 2012 către operatorul rețelei nationale Swissgrid, Repower a adus o contribuție importantă la dezvoltarea capacităților de transport transfrontaliere între Europa de Sud și de Nord. Repower este acționar la Swissgrid.

În afară de aceasta, în luna octombrie 2009 compania a reușit, împreună cu firma Edison și comuna Tirano să înființeze prima linie comercială de curent alternativ gestionata de companii private din Europa, pentru care Repower și partenerii asociați dețin drepturi exclusive de utilizare pentru încă zece ani. Linia este instalată complet subteran între Tirano (Italia) și Campocologno (Elveția) și a mărit capacitățile transfrontaliere de transport cu 150 MW, ceea ce contribuie la siguranța alimentării cu energie între Italia și în Elveția.

Vânzări și distribuție[modificare | modificare sursă]

Elveția[modificare | modificare sursă]

Compania Repower este unul dintre principalii operatori in sectorul de energetic in Elveția de Sud-Est, unde aceasta furnizează curent electric direct sau indirect pentru aproximativ 75.000 de clienți casnici și operează rețele de distribuție.

Italia[modificare | modificare sursă]

Repower deține o subsidiară în Milano. Din anul 2002 aceasta activează ca jucator specializat în vânzarea de energie electrică si gaz natural catre Întreprinderi mici și mijlocii din Italia. segment in care detine o cotă de piață de aproximativ șapte procente. În anul 2011, Repower a vândut în Italia circa 4 terawatt-oră de energie electrică și circa 154 milioane de metri cub de gaz.

Germania[modificare | modificare sursă]

În Germania, compania Repower comercializează din anul 2007 energie electrică și certificate verzi către clienți tip IMM și administrații locale.

România[modificare | modificare sursă]

În anul 2009, Repower și-a început activitatea în România. În luna iunie 2010 aceasta a achiziționat firma Elcomex EN, care furnizeaza energie electrica companiilor mici și mijlocii, pătrunzând semnififcativ in piata de energie din România. În iulie 2011, Elcomex EN a fost redenumită și acum operează pe piață sub brand-ul Repower.

Legături Internet[modificare | modificare sursă]