Utilizator:Radu Gherasim

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Salutare! Mă numesc Radu, și îți urez bun venit pe pagina mea de la Wikipedia. Sunt student la Facultatea de Istorie. Mi-am făcut cont pe această enciclopedie web din dorința de a ajuta la îmbunătățirea și crearea articolelor care mă interesează în mod deosebit: Serbia, Iugoslavia, Kosovo. Deși nu o să mai fiu disponibil să lucrez în fiecare zi la articole (datorită venirii noului an de facultate), sper să-mi pot face timp și pentru enciclopedie. Dacă dorești să iei legătura cu mine, o poți face la pagina de discuții sau trimite-mi un mail.

Cuprins:

1. Republica Serbia
2. Federația Iugoslavia
3. Provincia Kosovo
4. Al Doilea Război Mondial

Republica Serbia

Mă interesează articolele legate despre Serbia, deoarece, Planck mi-a spus când scriam articole despre Kosovo, că interesul său pentru Serbia se datorează faptului că acest popor ne este (nouă, românilor) cel mai "înrudit" din punct de vedere al istoriei, culturii, credinței, societăți, etc. După cele discute, am ajuns la concluzia că acest subiect trebuie dezvoltat, și fiindcă puțini wikipediști români scriau despre așa ceva, am decis să mă ocup eu de el. Până în ziua de azi, nu am avut niciun conflict cu vecinii noștri din sud-vest, și sper ca această prietenie să rămână astfel și în viitorul îndepărtat.

Federația Iugoslavia

Iugoslavia este una din temele pe care le-am abordat mult timp. În timp ce scriam articole despre Kosovo, am ajuns la un articol (scris de mine) despre Provincia Socialistă Autonomă Kosovo, și acesta m-a dus cu gândul la Republica Socialistă Federativă Iugoslavia. De atunci, am început să inițiez articole despre acest subiect. Am descoperit ceva comun cu Iugoslavia atunci când a avut loc Marea Unirea de la 1918; la aceeași dată (1 decembrie 1918), a avut loc înființarea Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, care ulterior se va numi Regatul Iugoslaviei.

Provincia Kosovo

În ziua declarației de independență a provinciei, cred că a fost un fel de „wake up!” care m-a determinat să ajut la dezvoltarea articolelor despre această temă. Citisem numeroase articole despre istoria provincie (în special de la en.wikipedia) și aflasem despre problemele sârbilor din regiune. Susțin sârbii în cea ce privește independența provinciei Kosovo (no offence), iar motivul este simplu. După ce trupele militare iugoslave ale lui Slobodan Miloșevici s-au retras din Kosovo, a fost adoptată o rezoluție, (Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU), în care se preciza că trupele de menținerea păcii (KFOR), au obligația să asigure liniștea și pacea din regiune, iar suveranitatea și integritatea teritorială a provinciei va rămâne Serbiei. Cu toate acestea, rezoluția a fost încălcată iar majoritatea statelor UE au recunoscut independența unilaterală a provinciei Kosovo. Un alt motiv este, că odată cu independența, etnicii Ținutului Secuiesc cer autonomie, iar personal, mă opun acestui lucru, deoarece odată cu obținerea autonomiei, vor cere și independență. Așa cum s-a întâmplat și cu provincia Kosovo...

Al Doilea Război Mondial

Un alt subiect aparte este Al Doilea Război Mondial. La acest subiect mă voi ocupa despre bătăliile și aproape orice acțiune se desfășoară în Europa, deși mai pot exista și alte teatre. Dar în mare parte mă voi ocupa de subiecte legate de Uniunea Sovietică și subiectele care corespund cu aceasta.