Utilizator:Petru Dimitriu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Salutare. Am debutat ca editor pe acest site în 2007. Pe vremea aceea mai multe tâmpenii decât lucruri bune am făcut; eram mic și imatur; am speriat oameni, am pretins să pe parcurs am ajuns să învăț regulile locului, dar când să mă dezmeticesc am intrat în clasa a opta și am început examenele. Acum sunt în clasa a doisprezecea, elev al Colegiului Național Vasile Alecsandri din Galați.

Urmărind tăcut evoluția enciclopediei românești pe parcursul perioadei în care nu am putut din diverse motive să mai contribui, nu am putut să nu remarc dispariția din peisaj a unor contribuitori foarte valoroși dar și marea lipsă de organizare care domnește. În scurt timp am să cred că există mai multe pagini de proiect, ajutor și alte prostii, decât articole scrise ca lumea. Cel mai mult mă deranjează că până acum nimeni nu s-a grăbit să scrie articole zdravene despre cele mai comune lucruri din viața de zi cu zi dar s-au scris, în schimb, despre tot felul de ciudățenii. N-am să uit că acum câțiva ani descoperisem cu stupoare că Wikipedia nu avea articol pentru Furculiță sau pentru Lingură dar avea pentru Furculingură.

Acum contribui rar, câte un paragraf aici, câte un paragraf pe en.wiki, când am timp.

Iisus Hristos sau Isus din Nazaret ?

Printre altele, mă îngrozește preferința de aici pentru scrierea numelui lui Iisus Hristos ca Isus din Nazaret. Aceasta nu vine din faptul că sunt un ortodox cât de cât practicant ci din alte considerente. În esență este irelevant cum scriem numele lui Iisus atât timp cât ne referim la aceeași Persoană. Englezii scriu cu J și nu e o problemă. Eu aș putea să scriu cu W - dacă știu despre Cine vorbesc totul e în regulă. Însă în cadrul Bisericii Ortodoxe, din care conform ultimului recensământ fac parte majoritatea românilor atât din România cât și din Moldova și diaspora, consensul este scrierea cu doi de I (comparați scrierea identică din limba rusă, și scrierea Iesous din limba greacă). Cât despre „din Nazaret”, iar este o dilemă pentru mine de ce s-a ales acest apelativ. Dacă Wikipedia în engleză, care este, nu-i așa?, reperul, titlul articolului este Jesus Christ și nu am văzut răfuieli în legătură cu asta, de ce la noi ar fi altfel...?


Dacă aveți ceva să îmi spuneți, cu tot dragul vă ascult pe Discuție Utilizator:Petru Dimitriu