Utilizator:Molteanu~rowiki/Teste

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Theodore (Ted) Kaczynski
Date personale
Născut (81 de ani)
Chicago, Illinois
OcupațiePrizonier, fost profesor de matematică

Theodore Kaczynski, cunoscut și sub numele de Unabomber, este un criminal american, matematician și un critic social neo-Ludit, ce a dus o campanie de atentate cu bombă prin poștă. S-a născut în Chicago, Illinois, arătând o inteligență extraordinară încă din copilărie. Kaczynski a absolvit la Harvard, iar apoi și-a luat doctoratul în matematică la Universitatea din Michigan. La vârsta de 25 de ani a devenit asistent universitar la Universitatea din California, Berkley, dar a renunțat la acest post doi ani mai târziu.

În 1971 se izolează într-o cabană fără curent și fără apă în Lincoln, Montana unde începe să învețe tehnici de supraviețuire într-o încercare de a deveni independent.

Între 1978 și 1995, Kaczynski a trimis un număr de 16 bombe având ca țintă oameni din cadrul universităților și transporturilor aeriene, omorând 3 oameni și rănind alți 23. Kaczynski a trimis o scrisoare ziarului The New York Times în data de 24 aprilie 1995 promițând că „renunță la terorism” dacă cele două ziare, The Times și The Washington Post îi vor publica manifestul. În cadrul acestui manifest, intitulat Societatea industrială și viitorul ei[1], acesta susținea că atentatele au fost doar o măsură extremă dar necesară pentru atragerea atenției asupra eroziunii libertății umane datorită avansului tehnologic și a implicațiilor ce rezultă din acesta. Soluția propusă constă în distrugerea completă a întregii societății tehnico-industriale și revenirea la stadiul primitiv și comunal al vieții.

După o amplă acțiune derulată de FBI pentru capturarea lui, acesta a fost prins în cele din urmă după ce fratele lui Ted i-a recunoscut scrisul publicat în ziar. Pentru a evita condamnarea la moarte, Kaczynski a pledat vinovat, iar în acest moment își ispășește sentința de condamnare pe viață în închisoarea de maximă siguranță Admax din statul Colorado.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Societatea industrială și viitorul ei - Theodore Kaczynski (Manifestul Unabomber)
  2. ^ Cazul Unabomber- România Literară, articol de Sorin Lavric

Bibliografie[modificare | modificare sursă]