Utilizator:Estic/Teste

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Istoric[modificare | modificare sursă]

Povestea incepe la 1718, odata cu infiintarea primei fabrici de bere din Romania de catre Printul Eugeniu de Savoia[1]. Berea produsa aici a fost destinata in special aprovizionarii armatei austriece si suplinirii carentei de apa potabila. Primii 200 de ani din existenta fabricii au fost marcati de numeroase evenimente.

In anul 1872 crahul bursei de la Viena produce o recesiune economica in intreg Imperiul Austriac, efectele fiind simtite si de Timișoara. Fabrica de bere de aici este scoasa la licitatie si achizitionata de timisoreni, ce isi sacrifica averile in incercarea de a o salva de la faliment, dovada incontestabila ca fabrica capatase un rol de frunte/motiv de mandrie in oras.

Putin mai tarziu, la inceputul anul 1890 un incendiu devastator a distrus aproape in intregime cladirile principale si instalatiile fabricii. Insa fabrica de bere din Timisoara a reusit sa renasca din propria cenusa; tot raul spre bine. Distrugerea totala a permis o retehnologizare completa la cele mai inalte standarde ale vremii.

Intre anii 1900-1920 fabrica a devenit una dintre cele mai moderne fabrici din Europa, multe dintre tehnologii putand fi utilizate si astazi. Calitatea deosebita a berii Timișoreana a determinat alegerea acesteia drept berea oficiala a Casei Regale a Romaniei. In perioada interbelica, Timisoreana a fost lider incontestabil al pietei berii din Romania, cu patru sortimente diferite de bere. Perioada comunista a insemnat nationalizarea fabricii, insa productia de bere a continuat, devenind a doua fabrica din lume pe deplin automatizata.

Incepand cu anul 2007, Timisoreana este lider de piata in Romania, datorita eforturilor sustinute de a fi aproape de oameni, ramanand una dintre berile preferate si iubite de romani, astazi, la fel cum era si la 1718.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Categorie:Fondări în 1718 Categorie:Clădiri și structuri din Timișoara Categorie:Companii din Timișoara Timișoara Categorie:Istoria Timișoarei


Fabrica de Bere Timișoareana este prima fabrică de bere de pe teritoriul României de astăzi, înființată în 1718 în cartierul Fabric din Timișoara.

Categorie:Mărci de bere din România Categorie:Mărci de bere din Republica Moldova

en:Ursus Breweries#Timisoreana