Ursus Breweries

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ursus Breweries în Cluj Napoca

Ursus Breweries este un nou nume dat operațiilor SABMiller în România. Au fost unite sub acest nume 4 dintre cele mai consumate mărci de bere din România plus o marcă de bere nou introdusă în țară. Este cel mai important producător de bere din țară, având ca și mărci de bere: Ursus, Timișoreana, Ciucaș, Stejar, Azuga, Peroni Nastro Azzurro, Miller și brandurile firmei Pilsner Urquell[1]. Este sponsor al echipei naționale de Fotbal a României.[2]

Compania deține fabrici de bere în Cluj-Napoca, Timișoara, Buzău, Brașov și Azuga[3].

Ursus Breweries are o capacitate totală de peste 6,8 milioane hectolitri și peste 1.500 angajați. Are sedii în Timișoara, Buzău, Brașov și Tunari. Mărcile de bere deținute de companie sunt în creștere continuă. În 2008 volumul total de bere vândută la nivelul companiei a crescut cu 28%, iar Timișoreana cu 43%[necesită citare].

SABMiller este printre cei mai importanți producători de bere din lume, având sedii în 40 de țări și vânzări de peste 148 milioane hectolitri anual. În afara SUA este printre cei mai importanți îmbuteliatori de Coca Cola din lume. În 2005 veniturile firmei au crescut cu peste 35% față de anul precedent.

Număr de angajați în 2009: 1.500[1]

Cifra de afaceri în 2007: 207 milioane Euro[4]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima Fabrică de Bere de pe teritoriul Clujului de astăzi a fost fondată în 1878 în Mănăștur. În anul 1927, Fabrica de Bere din Cluj (Frederik Czell și Fiii Grupa Dr. Wilhelm Czell SA) urma să poarte numele nou înființatei întreprinderi "Fabricile de Bere Unite din Cluj și Turda Ursus SA". În perioada naționalizării, în anul 1948, Ursus a primit denumirea “Fabrica de Bere Înainte - Cluj”.

La sfârșitul anului 1995 South African Breweries (SAB) și-a demarat investițiile în România prin cumpărarea fabricilor de bere locale Vulturul Buzău, Pitber Pitești și Ursus Cluj, care ulterior a preluat pachetul acționar majoritar de la Bere Timișoreana[5]. Așa a apărut Compania de Bere Romania (CBR), cu peste 1.000 de angajați în fabricile de bere din Cluj-Napoca, Timișoara și Buzău[5].

În 2003, Ursus a sponsorizat Expediția Română pe Everest. Din 2009, Ursus este sponsorul echipei naționale de fotbal.

În anul 2004, Ursus Breweries a preluat pachetul majoritar al producătorului de bere Aurora Brașov în urma unei tranzacții de 16 milioane euro[6].

În anul 2009, Ursus Breweries a achiziționat pachetul majoritar al Bere Azuga, pentru 7,1 milioane euro[7].

Mărci de bere[modificare | modificare sursă]

Ursus
 • Ursus
 • Redd’s - a fost lansată în România de compania Ursus Breweries și până în prezent se găsește pe piața din România în două variante: Redd’s Fresh și Redd’s Sun. Prima este o bere cu aromă naturală de lămâie, iar cea de-a doua cu aromă de guava și lămâie verde. Berea Redd's face parte din categoria de bere cu arome de fructe. Este o bere cu un grad de alcoolizare normal (4.5%vol), mai puțin amară și cu arome naturale de fructe. Ingredientele de bază folosite sunt cele utilizate în general la fabricarea berii (apă, malț, drojdie). La etapele clasice de fabricare a berii, se adaugă în acest caz cele de dozare a ingredientelor care dau aromele de fructe.
 • Ciucaș
 • Stejar
 • Azuga
 • Peroni Nastro Azzurro
 • Miller
 • Pilsner Urquell

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Alan Sikora este noul vicepresedinte tehnic al Ursus Breweries, standard.ro, accesat la 16 mai 2009
 2. ^ Naționala, încă trei ani cu Ursus, prosport.ro
 3. ^ SABMiller ia un roman director pentru Europa, standard.ro, accesat la 16 mai 2009
 4. ^ Ursus se bate cu Heineken pentru pozitia de lider pe piata berii, standard.ro, accesat la 16 mai 2009
 5. ^ a b Micii producatori de bere vor să ia spuma integrării în UE, 12 ian 2005, zf.ro, accesat la 18 octombrie 2010
 6. ^ Aurora Brasov, 2 mil. euro pentru SAB Miller, 04.02.2005, zf.ro, accesat la 24 aprilie 2010
 7. ^ Ursus: Vrem să întărim distribuția mărcii Azuga, standard.ro, accesat la 17 aprilie 2009

Legături externe[modificare | modificare sursă]