Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta
AbreviereBME  Modificați la Wikidata
FondatorIosif al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman  Modificați la Wikidata
Informații
Fondată  Modificați la Wikidata
Localizare
Țara Ungaria
Coordonate47°28′47″N 19°03′22″E ({{PAGENAME}}) / 47.47985°N 19.05608°E
Conducere
RectorPéceli Gábor[*][[Péceli Gábor (Hungarian electrical engineer)|​]]
János Józsa[*]
Czigány Tibor[*][[Czigány Tibor (researcher)|​]][1]  Modificați la Wikidata
Cifre cheie
Studenți20.152[2]  Modificați la Wikidata
Alte informații
Prezență web
site web oficial
cont Twitter
Clădirea Universităţii de Tehnologie și Economie din Budapesta

Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta (în maghiară Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem sau prescurtat Műegyetem), abreviată în limba maghiară BME, este cea mai importantă universitate tehnică din Ungaria și una dintre cele mai vechi din lume, fiind fondată în 1782.

Istoric[modificare | modificare sursă]

BME este considerat cel mai vechi institut de tehnologie din lume, care are rang și structură universitare. El a fost primul institut din Europa pentru pregătirea inginerilor la nivel universitar.[3] Predecesorul legal al universității a fost fondat în 1782 de către împăratul Iosif al II-lea și a fost numit în latină Institutum Geometrico-Hydrotechnicum ("Institutul de Geometrie și Hidrotehnică") .

"Berg-Schola", primul institut de tehnologie din lume, a fost fondat în Selmecbánya, Regatul Ungariei[4] (azi Banská Štiavnica, Slovacia), în 1735. Mulți membri ai personalului didactic de la BME au venit de la Selmecbánya.

În 1860, limba maghiară a înlocuit latina ca limbă de predare.

Ea a fost reorganizată în 1871 ca Universitatea Tehnică Regală Iosif și a fost ridicată la un rang de egalitate cu alte universități din țară. În 1910 și-a mutat sediul în locul unde se află și astăzi, în apropierea Pieței Gellert (de lângă Hotelul Gellért construit în stilul Art Nouveau). În 1934 a fost reorganizată din nou ca Universitatea de Tehnologie și Economie Iosif și a jucat un rol dominant în procesul de industrializare din perioada interbelică, prin pregătirea inginerilor și economiștilor din Ungaria.

Universitatea a fost restructurată din nou, după cel de-al Doilea Război Mondial. Revoluția ungară din 1956 a fost parțial începută de studenții de la această universitate, urmați de mulți profesori. În 1967, cele două universități tehnice aflate în Budapesta au fuzionat pentru a forma Universitatea Tehnică din Budapesta, cu șase facultăți. În 2000 - la doi ani după înființarea Facultății de Științe Economice și Sociale - denumirea oficială a fost schimbată în cea de Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta.

Studenți celebri[modificare | modificare sursă]

Laureați ai Premiului Nobel[modificare | modificare sursă]

Alții[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Elődeimhez hasonlóan arra törekszem, hogy a BME-nek ne csak múltja, hanem jövője is legyen” (în maghiară), Universitatea de Tehnologie și Economie din Budapesta, , accesat în  
  2. ^ Tények és adatok a Műegyetemről (PDF) (în maghiară), p. 9, accesat în  
  3. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons