Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Universitatea „Babeș-Bolyai”
Babeș-Bolyai Tudományegyetem
Cluj-Napoca University of Babes-Bolyai.JPG
Clădirea centrală a Universității „Babeș-Bolyai”
Informații
Motto Traditio Nostra Unacum Europae Virtutibus Splendet
Fondată 1919/1959, cu rădăcinile istorice în Colegiul Iezuit din 1581
Tip Universitate de stat
Localizare
Oraș Cluj-Napoca
Conducere
Rector Ioan-Aurel Pop
Cifre cheie
Corp didactic ca.01.700 (2005)
Studenți aprox 53.000[1]
Alte informații
Afiliere European University Association, International Association of Universities, Agence Universitaire de la Francophonie, Association of Carpathian Region Universities
Site oficial www.ubbcluj.ro

Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) este una din cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România, continuatoarea tradiției Universității din Cluj, înființată în anul 1919. Din punctul de vedere al numărului de studenți (peste 53.000 [1]), precum și al diversității specialităților oferite (105), este una dintre cele mai importante universități din România.

Universitatea poartă din 1959 numele a doi renumiți oameni de știință: bacteriologul român Victor Babeș și matematicianul maghiar János Bolyai.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Istoria UBB are rădăcini în Colegiul Iezuit din 1581; pentru a surprinde istoria și evoluția completă a UBB vezi și istoria Universității din Cluj.

Clădirea centrală Universităţii „Babeş-Bolyai”

În anul 1959, cele două universități din Cluj (cea românească, „Victor Babeș”, și cea maghiară, „Bolyai”) au fost unite sub numele de Universitatea „Babeș-Bolyai”, cu predare în limbile română și maghiară. Ulterior, sub regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu, deși au fost reduse treptat, studiile în limba maghiară au continuat să existe.

După căderea regimului comunist, Universitatea „Babeș-Bolyai” a început să-și consolideze caracterul său multicultural, prin dezvoltarea puternică a linilor de studiu în limbile maghiară și germană. Structura multiculturală a UBB este reprezentată acum în toate posturile din cadrul universității (inclusiv cele de conducere), care sunt organizate în funcție de cele trei componente etno-lingvistice, română, maghiară și germană. Astfel, în conducerea executivă a universității se regăsesc 20 de reprezentanți ai acestor etnii la nivel de prorectori, decani, prodecani, secretari științifici și șefi de departamente.

Caracterul multicultural[modificare | modificare sursă]

Universitatea „Babeș-Bolyai” se remarcă, de asemenea, prin caracterul său multicultural. Astfel, dintre cele 21 de facultăți ale universității, 19 oferă programe de studii în limba română, 17 în limba maghiară, 10 în limba germană și 2 în limba engleză. În două dintre facultăți (Teologie Reformată si Teologie Romano-Catolică), programele de studii se desfășoară exclusiv în limba maghiară. Dintre specializările oferite, 98 sunt în limba română, 52 în limba maghiară, 14 în limba germană și 4 în limba engleză. Aceeași structură multiculturală se regăsește și în cadrul programelor postuniversitare sau în cadrul studiilor de scurtă durată realizate în cele 18 colegii universitare din Transilvania ce aparțin de UBB.

Evoluția de-a lungul timpului[modificare | modificare sursă]

Universitatea „Babeș-Bolyai" Strada Mihail Kogălniceanu, Nr. 1

Dezvoltarea UBB poate fi observată și prin prisma creșterii numărului de studenți, cadre didactice, facultăți și specializări înregistrată de-a lungul timpului.

Anul Număr de studenți Cadre didactice Facultăți Specializări
1938 3.094 115 4 9
1971 14.438 648 8 36
1989 5.940 626 7 19
1992 12.247 826 11 55
2005 ~45.500 ~1.700 21 105

Rectori[modificare | modificare sursă]

Universitatea Babeș Bolyai

Structura[modificare | modificare sursă]

Universitatea „Babeş-Bolyai” - în interiorul clădirii centrale

Facultăți[modificare | modificare sursă]

Colegii[modificare | modificare sursă]

Alte instituții[modificare | modificare sursă]

Clasamente internaționale[modificare | modificare sursă]

În clasamentul internațional URAP, care include indicatori de cercetare științifică, Universitatea Babeș-Bolyai a ocupat în 2011 primul loc din România, urmată de Universitatea din București [3]. În topul Quacquarelli Symonds, Universitatea Babeș-Bolyai ocupă în 2011 locul 601+, aflându-se astfel printre cele mai bune 1000 universități din lume.[2]; Universitatea din București ocupă în 2011 aceeași poziție ca UBB (601+) în topul QS. UBB este clasificată ca cea mai importanta universitate românească (în perioada 2002-2011) în ceea ce privește activitatea de cercetare exprimată prin scorul relativ de influență individualizat, de către Asociața Ad-Astra a Cercetătorilor din România [4]; Universitatea din București ocupă poziția a doua în acest clasament. De asemenea, Universitatea Babeș-Bolyai ocupă locul întâi în țară în ceea ce privește calitatea (credibilitate și atractivitate) ofertei educaționale (vezi studiul „University Ranking”, efectuat de compania germană Kienbaum Management Consultants în colaborare cu revista Capital în 2009; în acest top Universitatea din București ocupa locul 2).

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj

Note[modificare | modificare sursă]