Unguru` Bulan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Unguru' Bulan (Luzarii de pe Electrolizei)
Fișier:Ceapa unsuroasa
Informații generale
Gen

Animatie, Comedie, Romanesc

Creator(i)

Ciprian Cătunescu

Actori

Fratzica,Unguru Bulan, Gusteru, C8pilu

Temă muzicală de început

Sabia lui Zorro

Temă muzicală de sfârșit

Sabia lui Zorro (instrumental)

Limbă(i)

Romana

Nr. de episoade

963

Producție
Producător(i)

Ciprian Catunescu

Perioada de difuzare

mai putin de 10 minute sau putin peste (difera de la un episod la altul

Difuzare
Difuzare originală

25.11.2005

Legături externe

Site oficial

Unguru` Bulan este un proiect înființat în 2005[1] de baimăreanul Ciprian Cătunescu, care constă într-o serie foarte lungă de episoade audio cu aspect satiric, care scot în evidență defectele și în general aspectele negative din Romania. Pana în prezent, serialul posedă o arhivă de aproximativ 1000 de episoade audio, ele avand o frecvență de publicare de 2 episoade/saptamana, in medie. Ciprian Cătunescu este cel care se ocupă de cele mai multe dintre personaje.

Începutul[modificare | modificare sursă]

Ciprian Cătunescu a povestit intr-un interviu cum a luat ființă proiectul Unguru` Bulan:

Cquote2.svg La început am lucrat singur. Totul a pornit mai întâi de la un spot RDS, pe care l-am primit pe E-mail de la Oradea. Pe vremea aceea, toată lumea spunea “RDSH”, în loc de RDS. Să vă spun despre ce era vorba. Reclama înfățișa un monolog la telefon între doi prieteni și scotea în evidență faptul că aveai minute gratuite de la 10 încolo seara, pentru ca românii să vorbească cu prietenii lor din Ungaria. Când am auzit spotul, pe atunci lucram la radio și la producția publicitară a reclamelor audio, când mi-a venit ideea de a inventa 2 personaje care să vorbească. Le-am dat niște voci și am făcut spotul. Cquote2.svg

Astfel, Ciprian Catunescu s-a gândit ca unul dintre prieteni să fie ungur, ulterior numit Unguru` Bulan.

Consacrarea[modificare | modificare sursă]

Creatorul personajelor a dezvaluit momentul în care proiectul lui a avut parte de mai multă publicitate, prin colaborarea cu emisiunea Cronica Carcotasilor.

Cquote2.svg într-o zi m-a sunat un coleg și m-a întrebat dacă m-a sunat “Huidu”. Nici nu am știut despre ce vorbește. Prietenul meu mă sunase defapt să-mi spună că m-a pus în contact cu Șerban Huidu, de la Cronica Cârcotașilor. Am luat legătura cu el și a fost încântat de contactul cu mine, încât mi-a cerut o colaborare pe Cronica de la radio. Trebuia să fac “pastiluțe” de râs, o dată pe săptămână, fără limbaj licențios, ca să fie difuzabile pe radio. Cquote2.svg

Este important de amintit faptul ca Ciprian Catunescu a lucrat pentru o perioada ca reporter la Cronica Carcotașilor.

Continuarea proiectului pana in prezent[modificare | modificare sursă]

Începand cu anul 2005 materialele audio din proiectul "Unguru` Bulan" au fost difuzate la Cronica Cârcotașilor, cunoscuta emisiune satirică de divertisment. Parteneriatul cu trupa muzicala Ultimu' Nivel a aparut in 2007, cand Ciprian Catunescu a devenit prieten cu Szilard Szekely, Solistul și chitaristul formației respective. Tot Szile, cum este poreclit cântaretul, a desenat pentru prima data niște schițe cu posibile portrete, o alta meserie acestuia fiind de freelance designer. În 2007 a fost creat un site care conținea toate creațiile celor doi colaboratori. Bazându-se pe portretele personajelor, BulanMedia (formată din Cătunescu si Szekely Szilard) a creat în 2008 un episod video cu ocazia Craciunului, în care apărea și Gigi Becali, ca personaj animat, desenat tot de animatori. Pastila video a fost, de asemenea, difuzată la Cronica Carcotașilor, avand o audiența neașteptat de ridicată, ceea ce i-a pus serios pe cei doi pe gânduri în crearea unui concept animat de lungă durată. Pană în prezent înfațisarea personajelor s-a schimbat considerabil de la schitele originale, insa caracteristicile au ramas neschimbate. Sursa de inspirație a creatorului episoadelor, Ciprian Cătunescu, este "viata de zi cu zi a românului", după cum a declarat acesta:

Cquote2.svg “Pastilele” sunt defapt oglinda societății românești. La început, erau chestii personale, acum sunt reflecția societății. Fiecare se regăsește în ele, pentru că ne folosim de aspectele economice, politice, etc. ale țării. Sunt subiecte de rang național, ca lumea să le poată înțelege. Cquote2.svg

Personajele[modificare | modificare sursă]

Principale[modificare | modificare sursă]

Frătzică - personaj care apare în fiecare episod, deoarece este considerat "romanul obișnuit" care trece prin intâmplarile zilnice, el fiind sursa și centrul amuzamentului. El se laudă mereu ca a fost "campion pe sate" la orice lucru la care crede că se pricepe. El are un Trabant, cu care are tot timpul probleme. Este un tip căruia îi place să fie în centrul atenției și căruia îi place să-i conducă pe ceilalți "luzări", are un caracter arogant care poate evolua într-un mod isteric atunci când cineva (în principal C8ilu) îl calcă pe nervi.

Unguru` Bulan - personajul central, care apare în aproape toate episoadele. Numele lui a fost sugerat de un coleg al lui Ciprian Cătunescu, care l-a botezat astfel datorită faptului că avea noroc, referindu-se la reclama RDS. Este un ungur, originar din Debrecen, care s-a întalnit cu ceilalți prieteni când dorea să voteze împortiva PSD-ului. El a devenit român trăind în România, la Baia Mare, însă nerenunțând la ideea că "Ungaria este țara lui de suflet, țara natală". Unguru' este tipul personajului lipsit de personalitate, căruia îi place doar berea, dar are un principiu solid în priviința țării sale natale.

Gushteru' - personaj principal-secundar, care apare în cele mai multe dintre episoade având un rol mediocru în desfasurarea lor, datorită lipsei de a fi în centrul atenției. El lucrează la fabrică, împreuna cu Frătzică. Are o atitudine glumeață și nu se ceartă aproape niciodată nu nimeni. Cu toate acestea, Gushteru este un tip egoist și lacom de bani, care adesea joacă jocuri de noroc în scopul de a se îmbogăți.

C8ilu - numele sau real este Ionuț. Deși tatăl sau natural este Frațică , acesta este prezent în viața sa ca unchi și tutore. Motivul pentru care i-a fost ascuns adevărul lui C8ilu' iși gaseste explicatia in povestea mai puțin roz a mamei sale: cand Ionuț avea doar 2 ani, ea a ales sa îl părasească pe Frațzică pentru a pleca în Italia. El este un copil tipic zilelor noastre: interesat de fete, jocuri video și gadget-uri de ultimă oră, singurul lucru care îl împiedică să aiba toate acestea fiind sărăcia lui Fratzică. Deși pare inocent, C8ilu este cauza tuturor furțișagurilor, relelor din serial și sursa majorității necazurilor lui Fratzică, îndeplinind rolul de antagonist principal al serialului.

Secundare sau episodice[modificare | modificare sursă]

Gusty' (sau Gustty) este un prieten de-al lui Frătzică și fost coleg de armată, împreuna. în 2011 s-au reîntalnit, Gusty' facandu-i o vizită surpriză.

Centralista' este femeia care ocupă diferite poziții în show; de multe ori a apărut ca vânzătoare la diferite magazine sau ca interlocutoare a lui Frătzică la telefon, sau ca angajata la nenumarate companii. Aceasta are de multe ori o atitudine indiferentă sau chiar comică asupra lui Fratzica.

Andreea Plesca, Ilknur Piftinie, Andreea Berbeclanu, Danutza Piftinie sunt numele unora dintre personajele episodice care apar având diferite roluri, de cele mai multe ori de prezentator TV.

Conceptul audio[modificare | modificare sursă]

în noiembrie 2011 a aparut primul proiect video, cand împreuna cu compania Reea, BulanMedia a creat "Luzării de pe Electrolizei", show-ul in format 2D.

Site-uri oficiale[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.ungurubulan.ro/un-colt-de-istorie