Unciuc, Hunedoara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Unciuc
—  sat  —

Unciuc se află în România
Unciuc
Unciuc
Unciuc (România)
Poziția geografică
Coordonate: 45°32′40″N 22°52′56″E ({{PAGENAME}}) / 45.54444°N 22.88222°E

Țară România
Județ Hunedoara
Comună Râu de Mori


Populație (2021)
 - Total224 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal337391

Prezență online

Unciuc este un sat în comuna Râu de Mori din județul Hunedoara, Transilvania, România.

Așezare și atestare istorică[modificare | modificare sursă]

Satul Unciuc se află la confluența dintre Râul Mare și Valea Dâljii, la limita răsăriteană a comunei Râu de Mori. Este atestat documentar ca „possessio Onczokfalwa”, în anul 1418.

Lăcaș de cult[modificare | modificare sursă]

În mijlocul cimitirului se înalță o străveche ctitorie cnezială, biserica cu hramul „Învierea Domnului”. Aceasta se compune dintr-un altar rectangular decroșat, o navă dreptunghiulară alungită și un turn-clopotniță scund, cu fleșă piramidală evazată, învelită în tablă; în rest s-a folosit țigla. În anul 1990, cu prilejul unor amenajări interioare, s-a putut constata o prelungire târzie a unui edificiu patrulater mult mai vechi. De altfel, o refacere a lăcașului, cu indicarea anului 1712, era menționată într-o inscripție maghiară de pe peretele exterior al clopotniței; alte renovări au avut loc în anii 1917 (șantier cu caracter de rectitorire, finanțat, în parte, din bani din fondul „Șaguna”), 1983 și 2007-2010. Interiorul bisericii a rămas nepictat.

Analizându-se planimetria edificiului, s-a concluzionat că acesta, în forma sa inițială, a fost ridicat în secolul al XV-lea. Ctitori trebuie să fi fost, în acest caz, cnejii locali Dionisie, Buda, Vanciuc (Unciuc) și Ștefan, cei cărora, la 18 mai 1447, Iancu de Hunedoara le dăruia, cu drept nobiliar, o jumătate din satul Unciuc.[1]

Personalități[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dobrei, Florin: Bisericile ortodoxe hunedorene, Editura Eftimie Murgu, Reșița, 2010, pag. 45

Imagine[modificare | modificare sursă]