Un adevăr incomod

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Un Adevăr Incomod)
An Inconvenient Truth
Rating
Titlu originalAn Inconvenient Truth
Genfilm documentar[1][2][3][4]  Modificați la Wikidata
RegizorDavis Guggenheim
ScenaristAl Gore
ProducătorLawrence Bender
Scott Z. Burns
Laurie David
Co-Producător:
Lesley Chilcott
Producător Executiv :
Jeffrey D. Ivers
Jeff Skoll
Ricky Strauss
Diane Weyermann
StudioLawrence Bender[*][[Lawrence Bender (producător de film american)|​]]
Participant Media  Modificați la Wikidata
Director de imagineDavis Guggenheim[*][5]  Modificați la Wikidata
MontajJay Cassidy[*][[Jay Cassidy (American film editor)|​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaMichael Brook[*][[Michael Brook (muzician canadian)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieAl Gore
Premiera24.05.2006
Durata94 minute
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
PremiiPremiul Oscar pentru cel mai bun film documentar, Premiul Oscar pentru cea mai bună melodie originală
NominalizăriBroadcast Film Critics Association Award for Best Song[*][[Broadcast Film Critics Association Award for Best Song (award given by the Broadcast Film Critics Association)|​]] ()
Gotham Award for Best Documentary[*][[Gotham Award for Best Documentary |​]] ()
Premiul Grammy pentru cel mai bun cântec scris pentru un film, televiziune sau alte medii vizuale[*] ()
Premiul Oscar pentru cel mai bun film documentar (Davis Guggenheim[*], )  Modificați la Wikidata
BugetUS$+1,000,000[6]
Urmat deAn Inconvenient Sequel: Truth to Power[*][[An Inconvenient Sequel: Truth to Power (2017 film directed by Bonni Cohen and Jon Shenk)|​]]  Modificați la Wikidata
Website oficialhttp://www.takepart.com/an-inconvenient-truth/film  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Un adevăr incomod (în engleză An Inconvenient Truth) este un film documentar din 2006, regizat de Davis Guggenheim despre campania fostului vicepreședinte al Statele Unite ale Americii Al Gore de educare a cetățenilor privind încălzirea globală printr-un amplu slide show.

Premiera filmului a avut loc la Festivalul de Film de la Sundance în 2006, iar în New York și Los Angeles, la 24 mai 2006, documentarul a fost un succes critic și de box-office, caștigând 2 premii Oscar pentru Cel mai bun film documentar și Cea mai bună melodie originală.[7] Filmul câștigase 49 milioane de dolari din box-office-ul mondial, devenind al șaselea film documentar, cu cele mai mari-încasări, la acea data în Statele Unite.[8]

Ideea de a documenta eforturile lui Al Gore a venit din partea producatorului Laurie David, care a văzut prezentarea acestuia la o întrunire a unei primării, privind încălzirea globală, care a coincis cu lansarea filmului The Day After Tomorrow. David a fost atat de inspirată de slide show-ul lui Gore, încât s-a întâlnit cu producătorul Lawrence Bender și cu Davis Guggenheim, pentru a discuta adaptarea prezentării într-un film.

De la lansarea filmului, An Inconvenient Truth a fost creditat pentru creșterea gradului de conștientizare publică internațională privind schimbările climatice și regenerarea unei mișcări pentru protecția mediului. Documentarul a fost inclus și în programele de știință în școli din întreaga lume, ceea ce a stimulat câteva controverse.

Subiect[modificare | modificare sursă]

Al Gore prezintă, într-un mod foarte convingător și menit să deschidă ochii lumii, o viziune a viitorului planetei noastre și a civilizației umane. Este un semnal de alarmă care trece dincolo de mituri și idei preconcepute, pentru a transmite mesajul că încălzirea globală este un pericol prezent și real. "Un adevăr incomod" aduce în atenție argumentul convingător al lui Gore că trebuie să acționăm acum pentru a salva Pământul. Fiecare dintre noi poate să își schimbe modul de viață și să devină parte a soluției.

Impactul[modificare | modificare sursă]

Documentarul a fost, în general, bine-primit politic, în multe părți ale lumii și este creditat continuu pentru creșterea gradului de conștientizare privind încălzirea globală la nivel internațional.[9]] Filmul l-a inspirat pe producătorul Kevin Wal să conceapă în 2007 Festivalul Live Earth[9] iar pe compozitorul italian Giorgio Battistellia l-a influențat să scrie o adaptare de operă, programată pentru premiera de la La Scala din Milano, în 2013.[10].

Activismul[modificare | modificare sursă]

În urma filmului, Gore a fondat în 2006 The Climate Project, care a instruit 1000 de activiști pentru a oferi prezentarea lui Gore în comunitățile lor. În prezent, grupul are 3.500 de prezentatori din intreaga lume.[11] O inițiativă suplimentară a fost lansată în 2010, numită "Inconvenient Youth". "'Inconvenient Youth' este construit pe convingerea că adolescenții pot ajuta la conducerea eforturilor pentru a rezolva criza climatică", a declarat Gore. Proiectul a fost inspirat de Maria Doerr, un adolescent de 16 ani, care s-a antrenat ca prezentator pentru organizație.[11]

Opinia publică[modificare | modificare sursă]

Într-un sondaj din iulie 2007, realizat de 47 de țări, pe Internet, de către Compania Nielsen și Universitatea Oxford, 66% din respondenții care au văzut filmul An Inconvenient Truth au declarat că acesta le-a "schimbat punctul lor vedere ", privind încălzirea globală iar 89% au spus că au ajuns să fie mai constienți de această problemă. Trei din patru (74%) au declarat că și-au schimbat o parte din obiceiurile lor, datorită vizionării filmului.[9]

Utilizarea în educație[modificare | modificare sursă]

Mai multe universități și licee din întreaga lume au început să folosească filmul în curricula școlară.[12] În Germania, Ministrul Mediului German Sigmar Gabriel a cumpărat 6.000 de DVD-uri cu filmul An Inconvenient Truth pentru a îl pune la dispoziția școlilor germane.[13] În Spania, după o întâlnire cu Al Gore, prim-ministrul José Luis Rodríguez Zapatero a declarat că guvernul va aduce filmul la dispoziția școlilor. În Burlington, Ontario, Canada, Halton District School Board a făcut filmul disponibil în școli și ca resursă educațională.[14]

Muzica[modificare | modificare sursă]

Coloana sonoră a filmului An Inconvenient Truth a fost compusă de Michael Brook, fiind acompaniat la melodia de final, de interpreta Melissa Etheridge. În urma unui interviu Michael Brook afirmă că a vrut să aducă emoția exprimată în film, dar și o pauză pentru spectatori, din când în când, ținând cont și de multitudinea de informație prezentată. Etheridge a primit în 2006, pentru piesa "I Need to wake up" Premiul Academiei, pentru Cea mai bună melodie originală. În discurs său Melissa Etheridge a declarat: Cel mai mult trebuie să-i mulțumesc lui Al Gore, pentru ca ne-a inspirat, pentru că m a inspirat, arătând că a-ți păsa de Pământ nu este Republican sau Democrat, nu e roșu sau albastru, ci e totul verde.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.opensubtitles.org/en/subtitles/3085472/an-inconvenient-truth-en  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ http://www.imdb.com/title/tt0497116/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ http://www.metacritic.com/movie/an-inconvenient-truth, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ http://www.filmaffinity.com/en/film771735.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ http://www.boxofficemojo.com/news/?id=2932  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ „On a Bender: A chat with Inconvenient Truth co-producer and Hollywood bigwig Lawrence Bender”. Grist. . Accesat în . 
  7. ^ „NY Times: An Inconvenient Truth”. The New York Times. Accesat în . 
  8. ^ „Documentary 1982–present (film rankings by lifetime gross)”. Box Office Mojo. Amazon.com. Accesat în . 
  9. ^ a b c „Global Consumers Vote Al Gore, Oprah Winfrey and Kofi Annan Most Influential to Champion Global Warming Cause: Nielsen Survey”. Nielsen. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ Dammann, Guy, "How do you write an opera? Aldebergh has the answer", The Guardian (2009-11-06). Retrieved 2006-03-13.
  11. ^ a b Payne, Anne (). „Inconvenient Youth: Al Gore's group takes new step”. Tennessean. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ Libin, Kevin (). „Gore's Inconvenient Truth required classroom viewing?”. National Post. 
  13. ^ Inconvenient Truth to Continue Airing in Schools, Spiegel Online, 2007-10-13.
  14. ^ „Screening of An Inconvenient Truth set to educate students on climate change” (Press release). Halton District School Board. . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]