Ultimate (sport)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ultimate (sport)
Ultimate at UNC-Wilmington.jpg
Cel mai înalt for WFDF (international)
Caracteristici
Contact Limitat
Membri ai echipei 7 de fiecare parte
Mixt Da, în unele competiții
Categorizare Sport de echipă,
Echipament Frisbee
Loc de întâlnire teren cu iarbă sau sală
Olimpic nu

Ultimate este un sport jucat cu un frisbee de 175 grame. Scopul jocului este să se marcheze puncte prin pasarea discului unui jucător în terenul de țintă advers. Odată ce un jucător are discul în mână, jucătorii nu au voie sa alerge și pot sa miște un singur picior (pivot). Astfel discul trebuie pasat pe tot terenul de către coordonatori (eng. handler) către cei care se demarcă (eng. cutter).

Terenul[modificare | modificare sursă]

Jocul se practica pe un teren în forma de dreptunghi în capătul căreia sunt delimitate doua suprafețe de țintă (similare cu cele din rugby). Un teren tipic are o lungime totala de 98 m și o lățime de 37 m (cu terenul de țintă reprezentat de o banda de 18x37 metrii în cele doua extreme).

Jocul[modificare | modificare sursă]

Jucătorii nu au voie sa alerge odată ce au prins discul. Trebuie sa se oprească și să încerce sa îl arunce către un alt jucător (similar cu ce întâmpla în baschet sau handbal după ce mingea a fost prinsa cu doua mâini). Pasând de la un jucător la altul, echipa care este în atac încearcă sa ducă discul către terenul de țintă advers. Dacă discul atinge pământul sau este interceptat de către cealaltă echipa, se pierde posesia în favoarea echipei din apărare, care devine astfel atacatoare. Posesia poate fi pierduta și dacă un jucător se afla în afara terenului de joc când prinde o pasa.

Echipa care se afla în apărare încearcă sa blocheze înaintarea echipei care deține discul practicând marcajul în mod similar cu baschetul sau fotbalul. Ideea este că echipa care ataca nu va putea pasa în siguranța la un jucător care este marcat și o astfel de pasa poate fi interceptata. Astfel jucătorii care ataca încearcă sa se demarce pentru a primi o pasă iar jucătorii care apără încearcă sa stea lângă cei pe care ii marchează și sa forțeze pierderea posesiei.

Câștigătoare este echipa care marchează prima un număr prestabilit de puncte (jocurile oficiale se joaca pana la 13 sau 15 puncte).

Spiritul jocului[modificare | modificare sursă]

Ultimate este este în linii mari un sport non-contact, orice contact intre jucători putând fi declarat fault.

Este un sport unic prin faptul ca arbitrajul se face de către jucători. Inclusiv la cel mai înalt nivel competitiv, precum Campionatul mondial, arbitrajul este conform codului de conduita cunoscut ca "Spiritul jocului" care cere din partea jucătorilor un nivel înalt de respect reciproc, sportivitate și fairplay.

„Competiția dârza este încurajata, însa doar dacă nu este în detrimentul respectului reciproc intre jucători, respectării regulilor, sau al bucuriei de a juca. Protecția acestor elemente vitale, servește eliminării comportamentului ostil pe terenul de ultimate. Acțiuni precum ironizarea adversarilor, agresivitatea în joc, faulturile intenționate sau comportamentul "a câștiga cu orice preț" sunt contrare cu spiritul jocului și trebuie evitate de jucători.”[1]

Multe turnee decernează premii pentru echipa care reprezinta cel mai bine spiritul jocului, în urma voturilor tuturor echipelor participante.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.cs.rochester.edu/u/ferguson/ultimate/ultimate-rules.html

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Regulamente[modificare | modificare sursă]

Hall of Fame[modificare | modificare sursă]

Campionate și Asociații[modificare | modificare sursă]