Uniunea Națională pentru Progresul României

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la UNPR)
Salt la: Navigare, căutare


Pagina „UNPR” trimite aici. Pentru o asociație vedeți Uniunea Națională a Patronatului Român
Uniunea Națională pentru Progresul României
UNPR.png
Președinte Gabriel Oprea
Fondat 2010
Sediu București, str Gheorghe Bratianu nr 7, sector 1
Ideologie politică Social-democrație
Poziție politică Centru-stânga, stânga
Afiliație internațională
Afiliație europeană
Grup europarlamentar
Culori Roșu, albastru
Site web Site oficial
Vezi și Politica României

Partide politice
Alegeri

Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) este un partid politic din România, reprezentat în Parlamentul României. Partidul își revendică o orientare politică de centru-stânga, cu doctrină social-democrată.

La data de 15 decembrie 2011, Partidul Inițiativa Națională (PIN) a încheiat un protocol de fuziune prin absorbție cu UNPR[1]. Liderul PIN Lavinia Șandru urmează să devină vicepreședintele UNPR la nivel național[2].

Între 2010-2012, împreună cu PDL și UDMR, UNPR a fost la guvernare. După căderea guvernului Ungureanu, uniunea a trecut în opoziție.

Doctrina[modificare | modificare sursă]

UNPR se consideră o forță politică atașată valorilor naționale, ce critică politicile de dreapta, conservatoare și neoconservatoare. Partidul susține libertatățile cetățenești și optează pentru o "eră a progresului". Uniunea are orientare social-democrată, dar optează și pentru una progresistă.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În 2008, membrii de partid ai PSD, PNL și PC, precum și a altor fracțiuni, reprezentați în Parlament, au ieșit din grupările lor, din cauza sprijinului pentru președintele Trăian Băsescu. Ei au format grupul parlamentar al independenților. În mai 2010, aceștia s-au unit și au format UNPR, care, aliat cu PD-L și UDMR, a participat la guvernare. La data de 1 mai 2010, la congres, Marian Sârbu a fost ales președinte, Cristian Diaconescu - președinte de onoare, Gabriel Oprea - președinte executiv. În 2011, a fuzionat cu Partidul Inițiativa Națională, iar în 2012 a fost înlăturat de la guvernare, prin căderea lui Mihai-Răzvan Ungureanu și a guvernului său. La 28 mai 2012, Sârbu a demisionat din fruntea uniunii. În urma demisiei sale, Gabriel Oprea a fost ales președinte al UNPR.

La alegerile locale din 2012, UNPR a câștigat județul Neamț, sectorul 2 din București și 23 de alte primării.

După alegeri, UNPR a format cu PSD-ul, Alianța de Centru-Stânga (ACS), fără a intra în Uniunea Social-Liberală. La data de 9 august 2012, noua alianță a fost înregistrată la tribunal. UNPR s-a alăturat USL după ce PNL și PC au acceptat ACS ca pilonul social al USL.

UNPR urma să fuzioneze (prin absorbție) cu PSD în decembrie 2012, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Conducerea[modificare | modificare sursă]

Președinții UNPR[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ UNPR a fuzionat cu PIN, 15 Decembrie 2011, evz.ro, accesat la 18 decembrie 2011
  2. ^ UNPR - fuziune prin absorbție a PIN, Lavinia Șandru - vicepreședintele UNPR la nivel național, 15 decembrie 2011, Oana Racheleanu, adevarul.ro, accesat la 18 decembrie 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]