Turceni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Turceni
—  Oraș  —
Panoramă Turceni
Panoramă Turceni
Stemă
Stemă
Turceni se află în România
{{{alt}}}
Turceni
Localizarea orașului pe harta României
Turceni se află în Județul Gorj
{{{alt}}}
Turceni
Localizarea orașului pe harta județului Gorj
Coordonate: Coordonate: 44°40′0″N 23°23′0″E / 44.66667°N 23.38333°E / 44.66667; 23.3833344°40′0″N 23°23′0″E / 44.66667°N 23.38333°E / 44.66667; 23.38333

Țară  România
Județ Gorj

SIRUTA 82617
Oraș 2004

Localități componente

Guvernare
 - Primar Galceava Dumitru (ACL,02012)

Altitudine 130 m.d.m.

Populație (2011)[1][2]
 - Oraș aprox, 8.000 loc locuitori
 - Urbană 4.780
 - Recensământul anterior, 2002 8.559 locuitori

Site web: http://www.turceni.ro/

Poziția localității Turceni

Turceni este un oraș din județul Gorj, Oltenia, România.

Orașul este situat în sudul județului și a apărut în jurul a două obiective industriale apărute in zonă: Termocentrala Turceni și Hidrocentrala Turceni. Întreaga activitate a micului oraș gravitează în jurul lor.Se afla la locul de intalnire a unor artere rutiere ce fac legatura cu Tg.-jiu,cu Filiasi si cu Strehaia in Mehedinti,dar si cu o legatura feroviara electrificata spre Tg jiu si spre Filiasi.

Scurt istoric[modificare | modificare sursă]

Harta Turceni turistică

Descoperirea unor unelte, arme sau vase folosite de populația care locuia pe ținutul localității Turceni reprezintă primele dovezi care atestă existența omului în această zonă. Tot pe acest teritoriu au fost realizate lănci, cosoare ce aparțin aceleiași epoci feudale. Prezența acestor obiecte atestă faptul că meleagurile localității Turceni și văile Jiului și Jilțului au fost mereu populate. Primele documente scrise care demonstrează că aceste locuri există, au apărut în 1499, dar date mai concrete apar în 1529, când Pârvu, Ban al Craiovei dăruiește satul Turceni Mănăstirii Tismana. La data de 19 septembrie 1569 Domnitorul Alexandru Vodă confirmă că pune stăpânire peste Turceni partea de Jos. În secolelele XVI și XVII au loc alte confirmări ale stăpânirii de moșii la Turceni.Prin sec. XV-XVI,localitatea s-a numit Campul Turcilor si ulterior Turceni.

    Localitatea a devenit oras in anul 2004 si sa constituit prin unirea intr-o singura localitate atministrativa a satelor:Turceni,Murgesti,Garbovu,Valea-Viei,Jilt si Stolojani.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Orașul este situat în sudul județului Gorj și s-a dezvoltat în jurul a două obiective industriale apărute în zonă: Termocentrala Turceni și Hidrocentrala Turceni. Întreaga activitate a micului oraș gravitează în jurul lor. Localitatea Turceni se întinde în mare parte pe interfluviul Jiului și al Jilțului. Ea se învecinează în partea de est cu comuna Plopșoru,in nord cu comuna Urdari, în vest cu comuna Negomir și Borăscu, la sud cu comuna Ionești, iar la sud-vest cu comuna Grozăvești. Ca și componență, orașul Turceni cuprinde satele Turceni, Jilțul, Murgești, Gârbov, Strâmba și Valea Viei, forma lor fiind lineară. Din punct de vedere climatic, localitatea se încadrează în zona climatului sud vestic specifică unităților deluroase, cu o climă de deal continentală, având ierni geroase și veri calduroase și secetoase, cu precipitații suficiente, dar neuniforme. Din punctul de vedere al faunei, ea se caracterizează prin specii de păsări și animale specifice regiunilor de stepă și pădurilor de foioase.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Circle frame.svg

Componența etnică a orașului Turceni

     Români (98.00%)

     Necunoscută (1%)

     Altă etnie (1%)
Circle frame.svg

Componența confesională a orașului Turceni

     Ortodocși (99.00%)

     Necunoscută (0.51%)

     Altă religie (0.49%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Turceni se ridică la 7.269 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 8.559 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (94,68%). Pentru 5,24% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (93,88%). Pentru 5,32% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[3]

Evoluție istorică[modificare | modificare sursă]

Statisticile făcute de specialiști au demonstrat că în ceea ce privește evoluția populației acestei localități, se poate remarca o anumită constanță. Cele mai importante modificări în numărul locuitorilor s-au făcut între anii 1914-1918 și între 1941-1945. Populația s-a mutat dintr-un loc în altul, dar, cu toate acestea, îndeletnicirile nu au lipsit. Principala preocupare a locuitorilor acestei zone a fost agricultura. S-au cultivat cereale: porumb, secară, orz, grâu, dar și viță de vie , in , cânepă, legume , livezi cu pomi fructiferi: măr, păr, prun, cireș etc. Majoritatea caselor erau cu două camere, una pentru dormit, iar cealaltă pentru gătit, care avea o vatră din cărămidă. Ele erau iluminate cu opaițul, festila și apoi cu lampa. Oamenii se hrăneau cu varză, cartof și fasole. Primăvara și vara se consumau urzica, dragaveiul, ștevia,însă alimentul de bază rămânea mămăliga și turta.

Hidrografie[modificare | modificare sursă]

Joacă un rol extrem de important în viața și activitatea oamenilor, și este compusă din apele Jiului și Jilțului.Populația era în trecut alimentată cu apă din izvoare, știubeie și fântâni, ca din anul 1975 să se amenajeze o rețea de aducțiune și distribuție a apei, unde au fost racordate 45 de gospodării, 1400 de apartamente și 31 de agenți economici.


Administrație[modificare | modificare sursă]

Harta stradală Turceni

Inițial, sate precum Gârbov, Murgești, Stolojani erau centre de comune, dar acum ele fac parte din orașul Turceni. Odată cu secolul al XVII-lea, Mânăstirea Tismana și o multitudine de familii boierești primesc confirmarea că pot stăpâni moșiile din Turceni. În 1964 Mânăstirea Tismana pune stăpânire pe satul Turceni, iar în 1871 și 1900 au loc alte împărțiri administrative.

Cultură[modificare | modificare sursă]

Localitatea Turceni beneficiază de două cămine culturale unde locuitorii își pot desfășura activitățile culturale, dar și de unități de învățământ. Turceni beneficiază și de o casă de cultură, dată în folosință în 1986, având o capacitate de 450 de locuri. Tot aici funcționează și o bibliotecă publică cu peste 10000 de volume. Locuitorii beneficiază și de abonamente la diverse publicații locale și centrale.

Obiceiuri și tradiții[modificare | modificare sursă]

Ca în orice zonă a acestei țări, există tot felul de obiceiuri și tradiții în funcție de perioada anului: An Nou, Crăciun, Bobotează, Nașterea, Botezul, Nunta, Înmormântarea. De Anul Nou de exemplu se mergea cu plugusorul, sorcova, buhaiul și căprița. În ajunul Crăciunului tradiția spunea că toți copiii trebuiau să meargă cu colindatul din casă în casă, iar seara trebuiau să meargă cu steaua, în grupuri de câte 4 persoane. În 1 ianuarie se mergea cu plugușorul și cu sorcova. La jocul caprei trebuiau să participe 2 sau 3 băieți cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani.

Sănătate[modificare | modificare sursă]

Locuitorii comunei Turceni au avut parte de asistență medicală încă din 1924, iar din 1981 funcționează un spital care deservește nu doar locuitorii orasului, ci și pe cei ai comunelor învecinate. Spitalul beneficiază de secții de interne, chirurgie, ginecologie, ortopedie, raze și altele, fiind încadrat cu medici și cadre medii bine pregătite. Din 1971 funcționează și spitalul de psihiatrie, cu o capacitate de 200 de locuri, dar și 3 farmacii și 2 cabinete stomatologice.

Economie[modificare | modificare sursă]

Termocentrala Turceni

Cea mai mare activitate industrială a acestei zone se desfășoară în zona termocentralei Turceni. Primele lucrări de construcție au început în toamna anului 1972, iar lucrările au început în 1973. Primul agregat energetic al termocentralei a fost cuplat la sistemul energetic din România în luna iulie 1978. Construcția s-a terminat în 1982, și au rămas doar 7 grupuri energetice din cele 8 planificate. Odata cu ridicarea cosurilor de fum ale Termocentralei, in Turceni apar noi institutii, scoli moderne cu crese si gradinite, spital modern cu sute de paturi si Casa de Cultura. Cu cat inaintau lucrarile la Termocentrala, cu atat era nevoie de oameni calificati pentru a lucra, asa se face ca la Turceni ia fiinta si un Liceu Industrial Energetic, care devine locul unde invata nu numai tinerii din Turceni, dar a reusit sa coopteze elevii din localitatile invecinate si chiar din alte judete. Deodata, oamenii din Turceni s-au trezit cu locuri de munca asigurate si bine platite, iar copiii lor puteau cu usurinta, de-acum, sa invete la oricare Universitate din Romania.

Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

Ca obiective turistice, în zona "Turceni" pot fi vizitate Mânăstirile Sfânta Treime și Dealul Mare, Biserica de lemn in stil Maramuresan din satul Stramba-jiu, dar locuitorii din comună și din zonele învecinate pot participa la o serie de târguri: Târgul anual în satul Strâmba Jiu în zilele 14-16 iunie, Târgul anual în satul Gârbovu în zilele de 6,7 și 8 septembrie. Aici au loc și Festivalul de creație umoristică "Al.C.Calotescu Neicu" în luna aprilie, precum și Zilele orașului Turceni în ziua de Sf.Ilie.Din anul 2012 locuitorii fiecarui sat pot participa de doua ori pe an la Hora Stramoseasca organizata de Primarie.

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Turceni
  1. ^ a b Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). http://www.kia.hu/konyvtar/erdely/erd2002/etnii2002.zip. Accesat la 6 august 2013. 
  2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2013/07/sR_Tab_8.xls. Accesat la 5 august 2013. 
  3. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2013/07/sR_TAB_13.xls. Accesat la 5 august 2013. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]