Tufărișurile mediteraneene de la Isverna

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tufărișurile meditaraneene de la Isverna
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Imagine din rezervație
Imagine din rezervație
Harta locului unde se află Tufărișurile meditaraneene de la Isverna
Harta locului unde se află Tufărișurile meditaraneene de la Isverna
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Mehedinți
 România
Cel mai apropiat orașDrobeta Turnu-Severin
Coordonate44°58′52″N 22°36′30″E () / 44.98111°N 22.60833°E[1]
Suprafață10 ha
Înființare1980, declarat în 2000

Tufărișurile meditaraneene de la Isverna alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic) situată în județul Mehedinți, pe teritoriul administrativ al comunei Isverna.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea central-nordică a județului Mehedinți (în Podișul Mehedinți, între Munții Mehedinți și Piemontul Getic), aproape de limita teritorială cu județul Caraș-Severin, în imediata apropiere sud-estică a Parcul Național Domogled - Valea Cernei[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3] și se întinde pe o suprafață de 10 hectare[4].

Aria protejată reprezintă o zonă montană acoperită cu specii de arbori, arbusti și ierburi, în a cărei areal vegetează mai multe specii floristice rare, printre care: unghia-ciutei (Asplenium ceterach ), ruginiță (Asplenium lepidum), gențiană (Gentiana cruciata), sânziană roșie (Galium purpureum) sau moșmon (Micromeria pulegium)[5].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]