Tudor Bugnariu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Membru corespondent al Academiei Române
Tudor Bugnariu
Date personale
Născut30 iunie 1909
Budapesta, Austro-Ungaria
Decedat25 iunie 1988, (79 de ani)
București, Republica Socialistă România
Căsătorit cuAna-Dorica "Dorli" Blaga
CopiiTudor și Lilla[1]
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepublicist[*][[publicist (person who manages publicity for a public figure, a business or a work)|​]]
sociolog[*]
primar Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Primar al Clujului
În funcție
1944 – 1945
Adjunct al Ministrului Învățământului

PremiiOrdinul Steaua RSR clasa a II-a
Partid politicPartidul Comunist din România
Alma materFacultatea de Litere și Filozofie din Cluj
Cunoscut pentruA publicat studii de marxism, materialism dialectic și istorie
Profesiesociolog, publicist, politician comunist

Tudor Bugnariu (n. 30 iunie 1909, Budapesta – d. 25 iunie 1988, București) a fost un sociolog și publicist român, politician comunist, membru corespondent (din 1955) al Academiei Române. Primar al municipiului Cluj-Napoca în perioada 1944 - 1945.

Filosof, comunist din ilegalitate, ginerele lui Lucian Blaga (căsătorit cu Dorli Blaga), a făcut carieră la Universitatea din Cluj. Prieten cu D. D. Roșca, tot filosof, traducătorul lui Hegel în limba română, și el profesor la aceeași universitate ca Bugnariu.

Este absolvent al facultății de litere și filozofie din Cluj și asistent suplinitor la catedra de limba și literatura veche română (1 sept.1932-1 iul.1933). Datorită activității sale de „stânga” (redactor al publicației „Alte zări”, membru în Comitetul Antifascist al tineretului din Cluj, etc.) este scos din învățământ. În 1940, a fost internat în lagărele de la Caracal și Someșeni, iar după 23 august 1944 a devenit primar al Clujului.

În 1948 revine în învățământul universitar, la început ca asistent fără plată la catedra de sociologie (Arh.St.Cluj, Facultatea de litere, dos. 472/1947), apoi ca profesor, devenind succesiv decan, prorector și adjunct al ministrului învățământului (1956). Pentru scurtă vreme, în 1948, a fost consilier cultural la Belgrad. Din 1957 trece la catedra de filosofie a Universității din București, anterior fiind ales membru corespondent al Academiei (1955). A publicat îndeosebi studii de marxism, materialism dialectic și istorie. Prin decretul nr. 157 din 4 mai 1971, Tudor Bugnariu a fost decorat cu Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa a II-a.[2]

Tudor Bugnariu fusese însurat cu Kató Balázs, o evreică maghiară. Familia acesteia fusese deportată la Auschwitz și mama, surorile și nepoatele ei muriseră în detenție. Kató, care, fiind măritată cu un creștin, nu fusese deportată, nu a suportat și s-a sinucis în 1945. Tudor Bugnariu în 1957 s-a recăsătorit cu Dorli Blaga, fiica filosofului Lucian Blaga.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ ro INTERVIU Dorli Blaga, fiica poetului și filosofului Lucian Blaga: „La liceu, orele începeau cu «Heil Hitler!"
  2. ^ Autentificare, idrept.ro 

Legături externe[modificare | modificare sursă]