Troodon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Troodon
Fosilă: 77.5–69 mln. ani în urmă Cretacic superior
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Sauropsida
Supraordin: Dinosauria
Ordin: Saurischia
Subordin: Theropoda
Familie: Troodontidae
Gen: Troodon
Leidy, 1856
Specia tip
Troodon formosus
Leidy, 1856
Specii
Sinonime
  • Polydontosaurus Gilmore, 1932
  • Stenonychosaurus Sternberg, 1932
  • Pectinodon? Carpenter, 1982

Troodon (sau Troödon în sursele mai vechi) este un gen de dinozauri relativ mici, asemănători cu păsările, din perioada cretacicului superior.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Mărimea unui T. inequalis în comparație cu un om

Troodon era un dinozaur pitic, având o lungime de aproximativ 2,4 m[1] și o masă de circa 50 kg.[2] Troodon este cel mai mare troodontid cunoscut.

Troodon avea unul din cei mai mari creieri față de orice alt dinozaur, raportat la masa corpului său (comparabil cu păsările actuale).[3]

„Dinosauroid”[modificare | modificare sursă]

Model al unui ipotetic Dinosauroid, Dinosaur Museum, Dorchester.

În 1982, Dale Russell, curator al fosilelor vertebrate de la Muzeul Național al Canadei din Ottawa, a descris o presupusă evoluție a Troodonului dacă nu ar fi pierit în Cretacic-Paleogen acum 65 milioane de ani, sugerând că aceasta ar fi putut evolua în ființe inteligente similare oamenilor. De-a lungul timpului geologic, Russell a remarcat că a existat o creștere constantă a coeficientului de encefalizare sau EQ [4] în rândul dinozaurilor.[5] Russell a descoperit primul craniu de Troodontid și a precizat că, în timp ce EQ era scăzut în comparație cu cel al oamenilor, era de șase ori mai mare decât al altor dinozauri. Russell a sugerat că dacă tendința de evoluție a Troodon-ului ar fi continuat până în prezent, creierul său ar fi avut acum 1100 cm3, fiind comparabil cu cel al unui om.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Holtz, Thomas R. Jr. (2008) Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages. Informații suplimentare.
  2. ^ Paul, G.S. (). Predatory Dinosaurs of the World (în engleză). New York: Simon and Schuster. p. 396. ISBN 0671619462. 
  3. ^ Palmer, D., ed. (). The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals (în engleză). Londra: Marshall Editions. pp. 112–113. ISBN 1-84028-152-9. 
  4. ^ coeficientul de encefalizare reprezintă greutatea relativă a creierului în comparație cu a altor specii care au aceeași greutate corporală [1] Arhivat în , la Wayback Machine.
  5. ^ „Cosmos: Smartosarus”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Troodon
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Troodon