Tracfin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Tracfin (Traitement du renseignement et action contre les circuits financiers clandestins) - Prelucrarea informațiilor și acțiunea împotriva circuitelor financiare clandestine - este un organism specializat în lupta contra spălării banilor murdari din Franța[1]. Datorită legii emise la 12 iulie 1990, care în fapt înlătura secretul bancar, angajații instituțiilor financiare (bănci, societăți specializate, mutuale, societăți bursiere, brokeri etc.) sunt obligați să completeze o așa-numită „declarație de suspiciune”[1]. De fiecare dată când li se pare că fondurile care le parvin ar proveni din trafic de droguri sau alte activități ale organizațiilor mafiote, ei sunt obligați să sesizeze Tracfin[1]. În anii scurși de la înființarea acestui organism, el și-a creat o rețea de colaboratori de încredere în lumea financiară[1]. Tracfin, care are ca angajați doar 35 de funcționari, a verificat în anul 1999 proveniența a 750 de milioane de franci francezi[1].

În cele din urmă, Tracfin poate căpăta sprijinul organelor de control specializate, gen Garda Financiară[1]. Informațiile culese de pe teren, supravegherile fizice, ascultările telefonice și perchezițiile sunt absolut necesare, în unele cazuri, unei activități eficiente a Tracfin, motiv pentru care colaborarea sa cu serviciile speciale din alte țări este indispensabilă[1].

În anul 2000, Tracfin a fost implicat în cercetarea transferurilor de bani din conturile Bancorex către Adrian Costea, în Franța, bani care ajungeau în final în conturile din străinătate ale unor importanți membri PDSR[1].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f g h Bani spălați in beneficiul unor demnitari romani, 6 mai 2000, evz.ro, accesat la 8 mai 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]