Tornadă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Tornado, 1949 in Kansas (USA)

Tornado (span. tornar = a se întoarce,, participi; tornear = răsucire), sau Trombă puternică, vânt foarte puternic ce acționează pe un areal redus, sub formă de vârtej de aer fiind frecvent pe teritoriul Americii de Nord unde e numit și twister.
Vântul se rotește în atmosferă pe o axă verticală, fiind în corelație cu mișcările de convecție a aerului însoțit de nori negri de furtună (Cumulus și Cumulonimbus). Tromba vârtejului de aer se înalță de la suprafața pământului până la nivelul norilor, această definiție a lui Alfred Wegener (1917) este valabilă și azi.

De asemenea deserturile pot aparea in zonele nordice si polare ale terrei creinduse astfel deserturile reci.Aceasta deoarece climatul desertic este caracterizat prin lipsa apei (zone aride ) si pustiitate

Formare[modificare | modificare sursă]

Distrugerile unui Tornado-F3-(scara Fujita)

Procesul de formare al vârtejului este complex, fiind azi încă în fază de cercetare, vântul ia naștere când anumite condiții climaterice sunt îndeplinite.
Fiind legate de anumite zone geografice și zile calendaristice. În Evul Mediu, ele erau considerate ca fiind „duhuri rele”.

Condiții de bază[modificare | modificare sursă]

Imagine tipică a unei tornade detectată prin radar (Superzelle), aici se poate vedea cea mai puternică tornadă cu intensitatea (F5) care a acţionat în Oklahoma Tornado Outbreak în 1999

Tornada se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald (ciclon) urcă și aerul rece (anti ciclon) coboară, prin deplasare se formează o pâlnie. Din cauza încălzirii globale, au ajuns să se formeze tornade și în România.[1]

 • Convecția umedă este una din condiții, sub acțiunea acțiunii solare, și o sursă de energie fiind vaporii din atmosferă
 • O anumită condiție atmosferică teobila care admite urcarea rapidă a aerului supraîncălzit, care suferă în straturile superioare de aer o răcire rapidă
 • Un rol important îl joacă situația în care se află fronturile vecine de aer, paralel cu o convecție umedă unde răcirea se produce latent, are loc și o convecție uscată, această confruntare dintre cele două fronturi alcătuiesc formarea trombelor de vânt, care la început au o intensitate mică dar pot să crească la intensitatea unui tornado, care poate să dureze de la câteva secunde până la câteva ore.
  Până acum s-a măsurat la o tornada din Oklahoma la data de 3 mai 1999 la Bridge Creek, o intensitate de 496 ± 33 km/h, care pe scara Fujita corespunde gradului F-5.
 • Aceste vânturi „bântuie” mai frecvent vara timpuriu, rol important îl are temperatura apei, formându-se deasupra oceanului o maximă care deasupra uscatului seara sau dimineața devreme se poate amplifica la intensitatea unui tornado.
  Aceste furtuni se formează în regiunile subtropicale până în zonele cu climă temperată cu o frecvență mare în partea centrală SUA coasta Golfului Mexic.
  La fel apar în Argentina, Europa de est, Africa de Sud, Bengal, Japonia, insulele ce aparțin de Marea Britanie

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Tornadă
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Trombă de apă

Limba germană[modificare | modificare sursă]

Europa[modificare | modificare sursă]

SUA[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Tornadă în România. http://www.livenews.ro/Article.aspx?ID=1425. Accesat la 22 decembrie 2012.