Tomb Raider: Underworld

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tomb Raider: Underworld

Dezvoltator(i)Crystal Dynamics  Modificați la Wikidata
Editor(i)Eidos Interactive  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Warner Bros. Interactive Entertainment
Steam[1]
Humble Store[*][2]
Nintendo eShop[*][[Nintendo eShop (digital distribution service powered by the Nintendo Network)|​]]
PlayStation Store
GOG.com  Modificați la Wikidata
Designer(i)Eric Lindstrom (creative director)
Toby Gard (cinematics director)
Compozitor(i)Troels Brun Folmann[*][[Troels Brun Folmann (compozitor danez)|​]]  Modificați la Wikidata
SerieTomb Raider  Modificați la Wikidata
Motor graficCrystal engine
Prima versiune1.1  Modificați la Wikidata
Ultima versiune1.1  Modificați la Wikidata
PlatformăNintendo DS
Wii
Xbox 360
PlayStation 2[3]
PlayStation 3
Microsoft Windows
macOS  Modificați la Wikidata
Dată lansare
  • AN 18 November 2008
  • EUR 21 November 2008
  • AUS 5 December 2008
PlayStation 2
  • AN 3 March 2009[5]Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; nume invalid, e.g. prea multe nume
Genurijoc de acțiune-aventură  Modificați la Wikidata
Modurisingleplayer[6]  Modificați la Wikidata
Mediadisc optic[*]
distribuire digitală
descărcare digitală[*]  Modificați la Wikidata
Cerințe sistemSee Development
Controltastatură  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Ratinguri
PEGIPEGI 16[*][[PEGI 16 (PEGI video game content rating - formerly "PEGI 15" in Finland from 2003-2007 - indicating suitable for persons 16 (formerly 15 in Finland from 2003-2007) years and over)|​]]  Modificați la Wikidata
USKUSK 12[*][[USK 12 (USK video game content rating: suitable only for persons aged 12 years and over)|​]]  Modificați la Wikidata
CEROC (Ages 15 and up)[*][[C (Ages 15 and up) (CERO content rating category)|​]]  Modificați la Wikidata
ESRBTeen[*][[Teen (ESRB video game content rating in which recommends a video game to those 13+)|​]]  Modificați la Wikidata

Tomb Raider: Underworld (în traducere Jefuitoarea de Morminte: Lumea de dincolo), cunoscut la început ca Tomb Raider 8 este al VIII-lea joc din seria Tomb Raider și al treilea joc produs de cei de la Crystal Dynamics. Povestea are loc imediat după Tomb Raider: Legenda.

Acțiunea se petrece în principal în Mexicul de Sud, în special în Chiapas unde Lara Croft deschide o poartă de teleportare între lumea ei (a celor vii) și Lumea Cealaltă (Underworld, lumea celor morți), Xibalba sau Locul Fricii, ce rămâne deschisă în cele cinci zile de Wayeb conform calendarului maiaș. Lara deschide o poartă de teleportare lângă un teren de joacă(???) maiaș pe care se făceau des sacrificii umane, maiașii crezând că acolo se află poartă către altă lume, respectiv lumea Xibalba. Lara poate vizita Marea Mediteraneană, Thailanda, Casa Larei și Marea Arctică, Andaman Sea, și în "locuri pe care oamenii nu le-au văzut de secole".

Natla revine în acest joc, dorind să ajungă în Avalon la portalul unde mama Larei se teleportase, pentru a pune mecanismul vechi de mii de ani în funcționare și pentru a controla lumea. Amanda se folosește de ideea Natlei din trecut de a-i crea o copie fidelă malefică Larei, care mai târziu s-ar întoarce împotriva propriului stăpân.

A fost anunțat în ianuarie 2008 că Tomb Raider: Underworld va fi lansat în al patrulea trimestru (1 iulie 2008 – 30 septembrie 2008) al anului fiscal 2008, și nu în al treilea trimestru cum s-a planificat la început. Jocul a fost lansat în noiembrie 2008 și este valabil pentru PC, PlayStation și Xbox 360, și Wii.

Producția[modificare | modificare sursă]

În noiembrie 2007, Eidos a înregistrat numele de domeniu, Tomb Raider Underworld, acest lucru confirma apariția unui nou joc și a numelui pe care viitorul joc îl va avea. În ianuarie 2008 revista Play oferă primele detalii despre joc. În 10 ianuarie 2008 a fost făcut anunțul oficial de către firma SCi, care deține firma Edios. Ei spuneau că jocul va fi lansat simultan pe toate platformele, nu mai târziu de Crăciunul din anul 2008.

Sentimentul de izolare, specific jocurilor clasice (cele produse de Core Design) revine în acest joc după ce Legend se folosea în permanență de comunicarea Larei cu echipa ei din Marea Britanie.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Steam 
  2. ^ Humble Store 
  3. ^ redump.org 
  4. ^ „Information from the publisher: the 2009/01/23 has been confirmed”. Eidos Shop France. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Tomb Raider: Underworld for PlayStation 2 - Tomb Raider: Underworld PlayStation 2 Game — Tomb Raider: Underworld PlayStation 2 Video Game”. Gamespot.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Steam, accesat în  
  7. ^ „Warner Bros. Strengthens Partnership with SCi”. Edge. . Accesat în . [nefuncțională]
  8. ^ „EA Mobile Strengthens Commitment to Nokia N-Gage With New Global Games Line-up”. Electronic Arts Inc. Arhivat din original la . Accesat în .