Tim Severin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Timothy Severin

Tim Severin.jpg
Tim Severin
Pseudonim Tim Severin
Naștere 25 septembrie 1940
Assam, India
Ocupație explorator, istoric și scriitor
Naționalitate engleză Anglia
Activitatea literară
Activ ca scriitor 1978-prezent
Specie literară ficțiune istorică, non-ficțiune
Note
Website www.timseverin.net/

Tim Severin (n. 25 septembrie 1940, Assam, India) este un explorator, istoric și scriitor britanic. Severin este cunoscut pentru încercările sale de a reface călătoriile legendare ale personalităților istorice. Severin a fost premiat cu Medalia de Aur a Royal Geographical Society și cu Medalia Livingstone a Royal Scottish Geographical Society. El a primit Thomas Cook Travel Book Award pentru cartea Expediția Sindbad (1982).

Viața și carieră[modificare | modificare sursă]

S-a născut în 1940 în localitatea Assam (India). Severin a învățat la Tonbridge School și a studiat geografia și istoria la Keble College din cadrul Universității Oxford. În 1960, pe când era student, Severin a încercat, împreună cu Stanley Johnson și Michael de Larrabeiti, să refacă drumul lui Marco Polo pe motocicletă. Încercarea a eșuat din cauza problemelor legate de viză la granița cu China.

Ulterior, Severin a recreat o serie de călătorii în scopul de a determina în ce proporție se bazează legendele pe experiențe reale. Pentru a investiga legenda lui Brendan, Severin a lipit 49 de piei de bou, le-a întins pe un cadru de lemn, a făcut rost de un echipaj și în mai 1976 a început să navigheze de pe coasta de vest a Irlandei. Nava, botezată Brendan, a ajuns în Insulele Feroe în iunie și în Islanda în iulie. Brendan a rămas acolo până în mai 1977, când Severin și echipajul său și-au continuat drumul spre vest. În mai puțin de două luni, nava a atins țărmul insulei Terranova.

Pentru a investiga legenda lui Sinbad, Severin a construit o navă tradițională arabă cu velele cusute cu sfoară din nuci de cocos și a navigat din Oman în China. Călătoria, finanțată de sultanul Omanului, Qaboos bin Said, este descrisă în cartea Expediția Sindbad.[1] Cartea sa Expediția Brendan (1978) detaliază refacerea călătoriei pe mare a unui călugăr irlandez din Irlanda către Terranova cu un mic currach din piele.[2]

Severin a scris și ficțiune istorică. Seria Viking, publicată începând din 2005, se referă la un tânăr aventurier viking care călătorește în diferite părți ale lumii. În 2007 a publicat seria Aventurile lui Hector Lynch în care sunt relatate aventurile unui corsar de 17 ani de la sfârșitul secolului al XVII-lea.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

Ficțiune[modificare | modificare sursă]

Seria Viking[modificare | modificare sursă]

Aventurile lui Hector Lynch[modificare | modificare sursă]

Non-ficțiune[modificare | modificare sursă]

Premii și onoruri[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "A Banquet Dinner Lecture with Tim Severin", Newslatter, Royal Geographical Society, 20 octombrie 2009
  2. ^ "Tim Severin: The Norse whisperer", The Independent, 21 ianuarie 2005
  3. ^ In Search of Robinson Crusoe by Tim Severin”. FantasticFiction. http://www.fantasticfiction.co.uk/s/tim-severin/in-search-of-robinson-crusoe.htm. Accesat la 26 iulie 2009. 
  4. ^ Tim Severin - explorer, author, film-maker”. timseverin.net. Arhivat din original la 17 noiembrie 2007. http://web.archive.org/web/20071117020210/http://www.timseverin.net/bio.htm. Accesat la 29 ianuarie 2008. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]