Tiberiu Agoston

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tiberiu Agoston
Date personale
Născut (47 de ani) Modificați la Wikidata
Gheorghe Gheorghiu-Dej, Bacău, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieatlet[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Sportatletism  Modificați la Wikidata
Medalii
Universiade
Bronz Daegu 2003 Săritură în prăjina

Tiberiu Agoston (n. , Gheorghe Gheorghiu-Dej, Bacău, România) este un fost atlet român, specializat la proba de săritură cu prăjina.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Moștenind talentul sportiv de la părinții săi Mihai și Nicoleta, tatăl gimnast, mama handbalistă, Tiberiu Agoston deține peste 20 titluri naționale la diferite categorii[1][2] dar și recordul național la săritură cu prăjina, sărind 5,61 m în sală (5 martie 2001, Toulouse, Franța) și 5,50 m în aer liber (13 iunie 2003 Pierre Benite, Franța și 28 august 2003 Daegu, Coreea de Sud),[3] depășindu-l astfel pe Răzvan Enescu. A cucerit medalia de bronz la Campionatele Mondiale Universitare din 2003 Daegu, Coreea de Sud. Până în prezent, niciun alt atlet român nu a reușit să-i doboare recordul.

S-a retras din activitate în 2009,[4] actualmente fiind antrenor la CSM București și profesor la Liceul Francez „Anna de Noailles” din București.[5] Din 2007 este inițiatorul unor demonstrații de săritură cu prăjina în spațiu neconvențional, organizând astfel de evenimente pentru a promova sportul în rândul tinerilor, în diferite locații din țară (peluza Teatrului Național din piața Universității, Bulevadul Kiseleff, parcarea Carrefour Băneasa, plaja din Eforie, Parcul Mogoșoaia).[6][7][8][9] La prima ediție în 2007, organizată în fața Teatrului Național din București, francezul Jean Galfione, fost campion olimpic la Atlanta în 1996, a onorat invitația făcută de Agoston, și a încântat întreaga asistență prin evoluția sa, deși era proaspăt retras din activitatea competițională.

În 2004 el a primit Medalia „Meritul Sportiv” clasa a II-a.[10]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]