Théodore Rousseau

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Theodore Rousseau)
Théodore Rousseau
Date personale
Nume la naștereÉtienne Pierre Théodore Rousseau Modificați la Wikidata
Născut[3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Paris, Primul Imperiu Francez[7] Modificați la Wikidata
Decedat (55 de ani)[3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Barbizon, Île-de-France, Franța[7] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatSeine-et-Marne Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardic) Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța[8] Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
fotograf
artist vizual[*]
grafician[*]
desenator[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[9][10][11] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticarte vizuale[1]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruCélestin Le Roux[*][[Célestin Le Roux (pictor francez)|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăȘcoala de la Barbizon  Modificați la Wikidata
Opere importanteLes Chênes d'Apremont[*][[Les Chênes d'Apremont (pictură de Théodore Rousseau)|​]], Le Printemps[*][[Le Printemps (pictură de Théodore Rousseau)|​]], 'La Gorge aux Loups'[*][['La Gorge aux Loups' (pictură de Théodore Rousseau)|​]]  Modificați la Wikidata
Influențat deJohn Constable[2], Richard Parkes Bonington[*][[Richard Parkes Bonington (British painter (1801-1828))|​]][2]  Modificați la Wikidata
PremiiCavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare[*] (din )
Legiunea de Onoare în grad de Ofițer[*] (din )  Modificați la Wikidata

Théodore Rousseau (n. , Paris, Primul Imperiu Francez – d. , Barbizon, Île-de-France, Franța) a fost un pictor francez, fondator al Școlii de la Barbizon. Observator minuțios al naturii în toate anotimpurile anului, arta lui posedă în același timp un caracter realist, din dorința lui de a picta natura așa cum se prezintă ea, și un caracter romantic prin tendința de a-și identifica propria personalitate cu natura zugrăvită în tablourile sale.

Viața și Opera[modificare | modificare sursă]

Théodore Rousseau, fiul unui croitor, s-a născut la 15 aprilie 1812 în Paris. În copilărie a avut probleme cu sănătatea, din această cauză a petrecut mult timp la țară. Când în 1821 se reîntoarce la Paris, ia primele lecții de pictură. Câțiva ani mai târziu, pictează în atelierul peisagistului Rémond Rousseau. La Muzeul Louvre, loc foarte des vizitat de el, pictează un mare număr de copii după operele maeștrilor olandezi. Pentru că este atras în mod deosebit de pictura în plein-air, caută teme în împrejurimile Parisului. Călătorește mult în Franța. Vizitează, printre altele, localitățile Lyon, Royan, Overnie, locuri din Normandia și Jura.

Tânăr fiind, descoperă în 1827 împrejurimile pădurii Fontainebleau. Din 1833, locuiește la Chailly, apoi se mută în 1836 la Barbizon, unde în 1841 închiriază o casă. Tablourile sale nu au fost admise vreme îndelungată la expozițiile anuale ale Salonului din Paris. Reușește să expună abia în 1849. În același an,se împrietenește cu Jean-François Millet, care îi va fi vecin la Barbizon.

În pădurile Fontainebleau - la câțiva kilometri de Barbizon - se găsește satul Apremont, celebru pentru vazele pictate, create sub influența picturii sfârșitului secolului XVIII-lea. Stejari la Apremont este unul dintre cele mai remarcabile tablouri ale lui Rousseau. Printr-o minimă adaptare la perspectivă, artistul obține un efect vast, spațial perfect, în ciuda lipsei detaliilor. Pictura este realizată în contre-jour, stejarii sunt priviți dinspre partea umbrită, iar norii de pe cerul albastru al verii sunt pictați în tonuri foarte luminoase. Atmosfera este inundată de soare, peisajul autentic respiră bucurie, nimic nu este pictat cu metodele tradiționale.

Tabloul intitulat Luminiș în pădurea Fontainebleau, amurg (vezi: Galerie) arată aproape ca negativul tabloului anterior. Umbrele copacilor iau forme arhitectonice. În mijloc pătrund în spațiul deschis razele portocalii ale luminii soarelui care apune. Rousseau redă atmosfera amurgului utilizând cu măiestrie jocul luminilor. Este indiscutabilă influența pictorului englez John Constable, amintind în special imaginile din tablourile reprezentând catedrala din Salisbury.

În 1854, Rousseau devine membru al Academiei de Arte Frumoase din Amsterdam. Spre sfârșitul vieții, ca artist cunoscut și apreciat, este președintele juriului la Expoziția Mondială din 1967. Cu puțin timp după aceasta, la 22 decembrie 1867, Théodore Rousseau moare la Barbizon. Împreună cu Jean-François Millet a fost cel mai cunoscut pictor al Școlii de la Barbizon.


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  2. ^ a b https://www.britannica.com/biography/Theodore-Rousseau  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  4. ^ a b c d Théodore (1812-1867) Rousseau (în engleză), RKDartists 
  5. ^ a b c d Théodore Rousseau, SNAC, accesat în  
  6. ^ a b c d Théodore Rousseau, Find a Grave, accesat în  
  7. ^ a b Руссо Теодор, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  8. ^ Konstnärslistan (Nationalmuseum)[*][[Konstnärslistan (Nationalmuseum) (dataset of artists)|​]],   Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  9. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  10. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  11. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • David Croal Thomson: Théodore Rousseau în Encyclopædia Britannica
  • Alfred Sensier: Souvenirs sur Th. Rousseau. Paris 1872
  • Vincent Pomarède et Gérard de Wallens: L'École de Barbizon. Lyon 2002

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Théodore Rousseau