Theodore Dreiser

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Theodore Dreiser
Date personale
Nume la naștereFresca de la caña Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Terre Haute, Indiana, SUA[1][5] Modificați la Wikidata
Decedat (74 de ani)[1][6][2][3] Modificați la Wikidata
Hollywood, California, SUA[1][5] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatForest Lawn Memorial Park[*][[Forest Lawn Memorial Park (cemetery in Glendale, California)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii[7] Modificați la Wikidata
Religieateism Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
jurnalist
romancier[*]
eseist
autobiograf[*]
scenarist
redactor[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[8][9] Modificați la Wikidata
Activitate
Limbilimba engleză  Modificați la Wikidata
Mișcare/curent literarNaturalism  Modificați la Wikidata
Semnătură

Theodore Herman Albert Dreiser (27 august 187128 decembrie 1945) a fost un scriitor naturalist american, cunoscut pentru modul în care trata realitatea vieții în operele sale.

S-a născut la Terre Haute, Indiana, într-o familie germano-americană strictă. Cunoscutul compozitor de melodii Paul Dresser (1859-1906) a fost fratele său mai mare. Din 1889-1890, Theodore a studiat la Universitatea Indiana din Bloomington înainte de a fi exmatriculat. În câțiva ani, a început să scrie la ziarul Chicago Globe și la St. Louis Globe-Democrat. În 1892 s-a căsătorit cu Sara White. Deși s-au separat în 1909, nu au divorțat niciodată formal.

Primul său volum, Sister Carrie (1900), povestește despre o femeie care pleacă de la țară în marele oraș (Chicago, Illinois) și cade voluntară într-o viață de păcate. Editorul a făcut puține pentru a promova cartea, iar aceasta s-a vândut foarte puțin. Dreiser a acceptat o slujbă ca editor al unei reviste de femei până când a fost forțat să demisioneze în 1910 datorită unei aventuri în cadrul serviciului. Al doilea său volum, Jennie Gerhardt, a fost publicat în anul următor. Multe dintre volumele subsecvente ale lui Dreiser priveau inegalitatea socială.

Primul său succes comercial a fost O tragedie americană (An American Tragedy) (1925), care a fost ecranizat în 1931 și, din nou, în 1951.

Alte lucrări includ: Trilogy of Desire despre Frank Cowperwood, o versiune romanțată a lui Charles Yerkes: The Financier (1912), The Titan (1914), și The Stoic (apărut postum - 1947).

În 1935 îngrijitorii librăriei din Warsaw, Indiana au ordonat arderea tuturor lucrărilor semnate de Dreiser din posesia librăriei.

Stilul lui Dreiser este marcat de lungi fraze și atenție intensă în detalii. Cum lucrările sale privesc statutul social și urmărirea bunurilor și plăcerilor materiale, acest nivel de realism și descriere îi servesc acestui subiect; pe partea cealaltă, acest stil poate face lucrările sale, în special Sister Carrie, greu de înțeles pentru unii. Ar trebui știut că Dreiser nu este apreciat pentru stilul său, ci pentru realismul lucrărilor sale, dezvoltarea caracterelor și punctele sale de vedere privind viața americană.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Kratkaia literaturnaia iențiklopedia 
  2. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b „Theodore Dreiser”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ Theodore Dreiser, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  5. ^ a b Драйзер Теодор, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  6. ^ Драйзер Теодор, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  7. ^ LIBRIS, , accesat în  
  8. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  9. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Theodore Dreiser.

Vezi și[modificare | modificare sursă]