The Temptations

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Formația The Temptations în 2000

The Temptations este un grup vocal american care a devenit faimos ca unul dintre cele mai de succes ansambluri muzicale ce au înregistrat pentru Motown Records. Pe parcursul celor cinci decenii de activitate, trupa a abordat genuri ca R&B, doo-wop, funk, disco, soul și adult contemporary.

Formată în Detroit, Michigan în 1960 sub numele de The Elgins, the Temptations au avut mereu în componență cel puțin cinci vocaliști/dansatori. Cunoscuți pentru coregrafia unică, armoniile distincte și costumele strălucitoare purtate pe scenă, se spune că the Temptations au avut pentru muzica soul influența pe care au avut-o The Beatles pentru pop și rock. Cu vânzări de zeci de milioane de albume, the Temptations este una dintre cele mai de succes formații din istoria muzicii fiind fără îndoială cel mai important grup vocal al anilor '60. În 2010, trupa continuă să cânte și să înregistreze pentru Universal Records cu doar unul din membrii originali în componență - Otis Williams.

Componența originală includea membrii din două formații vocale din Detroit: din The Distants, tenorul secund Otis Williams, tenorul principal Elbridge "Al" Bryant și basul Melvin Franklin; iar din The Primes, tenorul principal/falsetto Eddie Kendricks și tenorul secund/baritonul Paul Williams. Printre viitori membrii se găseau și soliștii vocali David Ruffin, Dennis Edwards, Richard Street, Damon Harris, Ron Tyson, Ali-Ollie Woodson, Theo Peoples și G.C. Cameron. Ca și The Supremes, trupa "soră" formată doar din fete, componența celor de la the Temptations s-a modificat de multe ori de-alungul timpului.

Pe parcursul carierei, the Temptations au lansat patru singleuri ce au atins primul loc în Billboard Hot 100 și 14 astfel de singleuri în topul Billboard R&B. Formația a câștigat trei premii Grammy iar alte două premii le-au fost acordate textierilor și producătorilor hitului lor din 1972, "Papa Was a Rollin' Stone". The Temptations au fost primii artiști ai Motown Records care au câștigat premiul Grammy. Șase membrii ai trupei au fost incluși în Rock and Roll Hall of Fame în 1989. Trei cântece clasice ale formației "My Girl", "Ain't to Proud to Beg" și "Papa Was a Rollin' Stone" au fost incluse în Lista Rock and Roll Hall of Fame - 500 de cântece care au dat formă rock and rollului.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume de studio[modificare | modificare sursă]

Albume live[modificare | modificare sursă]

Compilații[modificare | modificare sursă]

Albume soundtrack[modificare | modificare sursă]

Membrii[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]