Dicționarul scepticului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la The Skeptic's Dictionary)
Dicționarul scepticului
Informații generale
AutorRobert Todd Carroll
Subiectscepticism științific
Gennon-ficțiune
Ediția originală
Titlu original
The Skeptic's Dictionary
Limbaengleză
EditurăJohn Wiley & Sons
Țara primei aparițiiSUA
Data primei apariții15 august 2003
Număr de pagini446
ISBNISBN 0471272426 , ISBN 978-0471272427
OCLC52086432
Ediția în limba română
Traducătorindisponibilă în română...
Cronologie
Becoming a Critical Thinker: A Guide for the New Millennium

Dicționarul scepticului (engleză The Skeptic's Dictionary) este o colecție de eseuri sceptice și de referințe scrise de Robert Todd Carroll, publicat pe site-ul său skepdic.com și într-o carte tipărită. Site-ul skepdic.com a fost lansat în 1994 și cartea a fost publicată în 2003 cu aproape 400 de articole. Site-ul a continuat să crească, după publicarea cărții și conține, la 18 iulie 2010 , mai mult de 612 articole.

Versiunea tipărită conține aproape patru sute de titluri și este unul dintre cele mai complete ghiduri de informații sceptice într-un singur volum pe teme pseudoștiințifice, paranormale, oculte și altele. Articolele conțin numeroase referințe, iar bibliografia conține încă șapte sute de referințe pentru mai multe informații detaliate. Potrivit copertei din spate a cărții, versiunea on-line înregistrează aproximativ 500.000 de vizitatori pe lună.

Conținutul[modificare | modificare sursă]

Carroll este un ateu și un sceptic încăpățânat (unul care are o neîncredere puternică despre toate lucrurile oculte). Carroll afirmă că această carte nu este menită să prezinte o viziune echilibrată pe teme oculte - dimpotrivă ea este destinată să fie o mică contrapondere contra literaturii oculte și paranormale foarte voluminoasă. Articole din carte sunt grupate în mai multe categorii:

Versiuni tipărite sunt disponibile în limba engleză, estoniană, japoneză, coreană și rusă. Numeroase articole au fost traduse pentru Internet și în alte limbi, elenă, ungară, portugheză, spaniolă etc.

Legături externe[modificare | modificare sursă]