The Prodigy

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
The Prodigy
The Prodigy live.jpg
Informații generale
Naționalitate Essex, UK
Gen muzical Big beat,rock electronic,dance-punk, dance alternativ,electronica, breakbeat hardcore, rave
Ani de activitate 1990 — prezent
Case de discuri Take Me to the Hospital
Cooking Vinyl
Maverick
XL Recordings
Mute Records
Elektra Records
Website Theprodigy.com
Membri
Keith Flint - solist/dansator, Liam Howlett - solist/dansator, Maxim Reality - Live MC

The Prodigy este o formație engleză înființată în anul 1990 de către Liam Howlett. Genul electronica/breakbeat/drum and bass s-a născut odată cu ei. Alți membri ai trupei sunt: Keith Flint (solist/dansator) și Maxim Reality (Live MC). Leeroy Thornhill (dansator) a fost și el un membru al trupei între anii 1990-2000, astăzi el mai este în contact cu muzica este Dj, dar nu vrea sub nici o formă să revină în trupa care l-a consacrat din diverse motive care nu se cunosc prea bine din păcate, însă numai este interesat absolut deloc nu prea mai vrea să aibă legătură cu această trupă care l-a făcut celebru și nu că ar fi existat certuri între ei sau ceva de genul ăsta.

Formată în Essex, Anglia The Prodigy s-a născut inițial cu 10 piese demo de Howlett realizate pe un Roland W-30. XL Recordings a ascultat piesele și single-ul de debut "What Evil Lurks" a fost lansat la începutul anilor 1991.

Primul lor concert a fost la "Four Aces" în Hackney, London. Charly, lansat 6 luni mai târziu, a fost un mare hit în Anglia apreciat de foarte mulți. După "Charly" a urmat primul lor album The Prodigy Experience cunoscut până departe ca unul dintre cele mai bune exemple ale genului rave/breakbeat.

The Prodigy s-a depărtat ușor de scenele rave cu Music for the Jilted Generation (1994) care conținea single-uri ca Voodoo People sau No Good (Start The Dance). Nominalizat la "Mercury Music Prize" albumul a capturat furia și agravarea printre fanii rave englezi, interpretarea lor de atunci schimbând cultura rave și chiar muzica rave în sine. Albumul era înclinat mai mult spre electronic breakbeat-based. Originalitatea lor a fost o sclipire a ceea ce putea fi posibil în acel gen.

Succesul internațional "Music for the Jilted Generation" și turneele de după granița Angliei au însemnat un viitor viabil. Trupa a sporit activitatea live cu chitaristul Jim Davies în 1995 pentru melodii gen Their Law, Break and enter, sau Poison și diferite versiuni live. Lansarea în 1996 al single-ului Firestarter, pentru prima dată împreună cu Keith Flint (vocal), a ajutat trupa să intre în SUA și-n alte magazine de după ocean, în Anglia fiind pe primul loc. În acest an The Prodigy au deschis însemnatul festival Lollapalooza. Au avut turnee în toată lumea, inclusiv Beirut și Moscova.

Al treilea album The Fat of the Land, a fost lansat în 1997. La fel ca cele anterioare albumul a însemnat o nouă bornă în evoluția trupei. Având melodii simple și versuri sarcastice punk-like, albumul totuși a păstrat semnătura trupei. Poziționati perfect între lumea "underground" și cea "evidenta", albumul le-a asigurat poziția de cea mai reușită trupă din genul hard dance, intrând pe primul loc în topurile engleze și americane. Cel mai bine vândut single Breathe,(1997) a fost luat din acest album.

Anul 1999 a văzut lansarea lui Dirtchamber Sessions Vol. 1. Acest album nu semăna cu restul, fiind un DJ mix album de către Howlett, produs live la British Radio 1.

În 2002, după o pauză însemnată de la turnee și înregistrări, single-ul "Baby's Got a Temper" a fost ușor dezamăgitor. Melodia a fost scrisă de Keith Flint și cântată cu Jim Davies. Single-ul a fost produs de Liam Howlett în același an, însa "Q Magazine" a numit trupa ca: 50 Bands To See Before You Die (50 de trupe de ascultat înainte de-a muri).

Always Outnumbered, Never Outgunned

Ultimul album al trupei Always Outnumbered, Never Outgunned a fost lansat pe 23 August 2004 (14 Septembrie 2004 în SUA). Keith Flint și Maxim nu au asistat la acest album. În schimb albumul a avut oaspeți ca Liam Gallagher de la Oasis, Kool Keith, Twista, și actrița Juliette Lewis. Flint și Maxim totuși au revenit într-un turneu internațional pentru a susține albumul. A urmat un single experimental "Memphis Bells", urmat de tradiționala apariție, single-ul "Girls"

"Memphis Bells" a fost vândut în 5000 de exemplare pe internet. 5 Mixuri au fost vândute în 3 formaturi WAV, 2 mixuri audio în format Mp3, și un 5.1 DTS Multichannel audio mix. Experimentul a fost un succes, 5000 de copii fiind vândute în mai puțin de 36 de ore în ciuda problemelor de server.

Un an mai târziu "Their Law: Singles" strânge toate hiturile mari.

The Prodigy sunt o trupă greu de clasificat, pentru că au evoluat în mod semnificativ cu timpul. Fiecare album reprezintă o nouă eră în evoluția trupei. De la începutul inițial ca "tripped out hardcore rave" cu melodii consacrate ca "Your Love" și "Out of space", până la dance "No Good", ușor spre rock "Their Law" și melodii punk-like ca "Fuel my Fire". The Prodigy continuă să aducă inovații și să surprindă, plus că numai doreau să fie înfricoșători ca în anii 90 probabil pentru că nu asta era politica trupei sau brandul de promovare.

Legături externe[modificare | modificare sursă]