Biblia (miniserial TV)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la The Bible (TV miniseries))
Pentru alte sensuri, vedeți Biblia (dezambiguizare).
The Bible
Biblia

Inter-titlul serialului
Rating
Titlu originalThe Bible
GenFilm epic  Modificați la Wikidata
RegizorRoma Downey
Mark Burnett
Richard Bedser
Dirk Hoogstra
Julian P. Hobbs
Bazat peBiblie
ProducătorRoma Downey
Mark Burnett
StudioRoth Films
Curtis-Donen
DistribuitorLightworkers Media
Director de imagineChristopher Titus King
Rob Goldie
Peter Greenhalgh
MontajRobert Hall
Iain Kitching
Tom Parsons
Julian Rodd
Dominic Strevens
MuzicaHans Zimmer
Lorne Balfe
Lisa Gerrard
DistribuțieDiogo Morgado
Roma Downey
Darwin Shaw
Andrew Scarborough
Premiera  (2013-03-03)
Durata440 de minute (10 episoade)
ȚaraStatele Unite
Limba originalăengleză
Buget$22 milioane[1][2]
Website oficialhttp://www.bibleseries.tv/
http://www.history.com/the-bible  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial

Biblia (în engleză The Bible) este un miniserial de televiziune american bazat pe Biblie. Acesta este produs de Roma Downey și Mark Burnett și a fost difuzat săptămânal în Statele Unite între 3 și 31 martie 2013 pe History Channel[3]. Proiectul a fost conceput de către Burnett și Downey, aceștia fiind căsătoriți, după "vizionarea" Celor Zece Porunci, în versiunea lui Cecil B. DeMille, pentru prima dată din copilărie.

În afară de Burnett și Downey, producători executivi sunt Richard Bedser, Dirk Hoogstra și Julian P. Hobbs[4]. Serialul s-a bucurat de un mare succes atât în Statele Unite, cât și în străinătate. Primul episod al serialului a fost vizionat de 13.1 mil. de telespectatori, cea mai mare audiență de televiziune prin cablu în Statele Unite în anul 2013[5], inclusiv și în prezent (ianuarie 2014). Al doilea episod, de asemenea a reprezentat un succes, atrăgând 10,8 milioane de telespectatori. Al treilea episod prezentat pe 17 martie 2013 a obținut poziția 1 pe toate posturile de televiziune de duminică seara în SUA, cu 10,9 milioane de telespectatori în total. Astfel "Biblia", a primit peste de 100 de milioane de vizualizări cumulative, în mai puțin de o lună[6].

Serialul a primit trei nominalizări la Premiul Emmy pentru cel mai bun serial, cea mai bună editare de sunet și mixaj de sunet la 18 iulie 2013[7].

Burnett a anunțat că o versiune de lungmetraj a filmului cu o durată de trei ore, legată de Învierea Domnului, este în lucru[8]. Un film denumit Fiul Lui Dumnezeu a premiera la 28 februarie 2014.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Serialul acoperă textul biblic de la "Geneză la Apocalipsă" într-"o mare narațiune,"[1] în cinci părți a câte două ore,[9] fiecare conținând două sau trei povești biblice prezentate prin acțiune live și imagini generate pe calculator.[10][11] Potrivit lui Burnett, au fost incluse povești "evidente", cum ar fi Arca lui Noe, Exodul sau viața lui Iisus Hristos: Nașterea, Răstignirea și Învierea.[10] Cinci ore prezintă întâmplări descrise în Vechiul Testament, iar cinci din Noul Testament.[1] Serialul se bazează pe noua versiune internațională și pe noua versiune standard revizuită a Bibliei.[11]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Distribuția serialului este "internațională", fiind aleasă astfel pentru a se evita "distragea atenției publicului de la recunoașterea unor celebrități"; mulți dintre actori provenind dintr-un cartier de teatru londonez.[1] În lista de mai jos, fiecare oră reprezintă un episod întreg.

Episoade[modificare | modificare sursă]

  1. In the beginning, premiera la 3 martie 2013
  2. Exodus, 3 martie 2013
  3. Homeland, 10 martie 2013
  4. Kingdom, 10 martie 2013
  5. Survival, 17 martie 2013
  6. Hope, 17 martie 2013
  7. Mission, 24 martie 2013
  8. Betrayal, 24 martie 2013
  9. Passion, 31 martie 2013
  10. Courage, 31 martie 2013

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Marrapodi, Eric (). „Reality TV Goliath takes up Bible miniseries challenge, hopes for better outcome”. CNN Belief Blog. CNN. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Reality TV Goliath takes up Bible miniseries challenge, hopes for better outcome”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Littleton, Cynthia. „Mark Burnett, Roma Downey promo 'Bible' mini to faithful”. Variety (magazine). Accesat în . 
  4. ^ Porter, Rick (). „Mark Burnett producing 'The Bible' miniseries for History Channel”. Zap2it. Accesat în . 
  5. ^ Hibberd, James (). „Mark Burnett's 'The Bible' begets record ratings”. Entertainment Weekly. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „#1 TV on DVD in the last 5 years”. Hollywood Jesus. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Hayden, Erik. 'The Bible' Earns Three Emmy Nominations, The Hollywood Reporter, 18 iulie 2013.
  8. ^ „Mark Burnett Prepping 'The Bible' Miniseries For Theatrical Release”. PMC. . 
  9. ^ Lyons, Margaret (). „Mark Burnett Declines to Make Bible Reality Show”. New York. New York City, New York: New York Media, LLC. ISSN 0028-7369. Accesat în . 
  10. ^ a b Carter, Bill (). „Reality-TV Producer Mark Burnett Tackles the Bible”. The New York Times. The New York Times Company. p. C1. Accesat în . 
  11. ^ a b Elber, Lynn (). 'The Bible': History Channel, Mark Burnett Creating CGI 10-Hour Miniseries”. The Huffington Post. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Format:Emisiuni TV History