Teutoni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Migrația Cimbrilor și Teutonilor

Teutonii (latină Teutoni; greacă Teutones) au fost după izvoarele romane triburi germanice care proveneau din regiunea Iutlanda (peninsula Iutlanda) situată la vărsarea fluviului Elba între Marea Baltică și Marea Nordului (actualmente între Danemarca și Germania). Teutonii au migrat prin anul 120 î.Hr. împreună cu cimbrii din peninsula Iutlanda ajungând până în Italia de astăzi.

Termenul teutoni[modificare | modificare sursă]

Denumirea a fost preluată de la grecii antici și romani, fără a fi conturată precis originea lor (teutonilor). Ei ar fi putut să fie la fel de bine de origine celtă sau germanică. Sigur este oricum că erau o populație nord-europeană. De la ei s-au păstrat (nu ca drept cuvinte „teutonice”) câteva denumiri geografice ca de exemplu Pădurea Teutoburgică.

Amplasarea teutonilor[modificare | modificare sursă]

Istoricul roman Plinius este primul care amintește teutonii care trăiau pe coasta de vest din Iutlanda, probabil la sud de cimbri, și făceau comerț cu chihlimbar. După Ptolemeu, teutonii ar fi fost așezați între Elba și Odra și, după câteva inundații masive în aceasta zonă, au părăsit regiunea.

Istoric[modificare | modificare sursă]

In anii 120 î.H. triburile cimbre părăsesc Jutlandul (regiunea daneză) și se alătură teutonilor traversând împreună teritoriul Germaniei de azi. Acest fapt este atestat de urmele istorice descoperite la Vukovar (Croația). Nu s-a reușit clarificarea faptului dacă cimbrii i-au urmat pe teutoni peste tot. Bătălia de la Noreia din anul 113 î.H. este descrisă de istoricii antici în mod diferit. Teutonii traversează Rinul și după relatările lui Gaius Iulius Caesar pustiesc Galia, după care vor suferi o înfrăngere în fața celților de pe teritoriul Belgiei. Germanicii (teutoni, cimbri, în plus și ambri, tiguri) pornesc contra așezărilor galezo-romane și vor înfrânge o armată romană în bătălia de la Arausio, (105 î.H.) loc în sudul Galiei. Aici triburile teutonice se vor despărți de cimbri care pornesc spre Spania pe când teutonii rămân în Galia. După doi ani se vor uni iarăși sub conducerea lui Teutobod împotriva romanilor. Armata romană fusese între timp (după Arausio, 105) total restructurată într-o armată de soldneri (soldați plătiți) de către consulul Gaius Marius. Conduși de acesta, romanii vor înfrânge distrugător triburile nordice în bătălia de la Aquae Sextiae (102 î.e.H.), in sudul Franței. După înfrângerea suferită resturile teutonice se vor așeza pe valea lui Maas iar prin secolul II în regiunea râului Main.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]