Teba

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru un oraș din Egipt, vedeți Teba, Egipt. Pentru o companie, vedeți Teba Industries.
Teba
Θήβα
—  oraș  —

Map
Teba (Grecia)
Poziția geografică în Grecia
Coordonate: 38°19′15″N 23°19′04″E ({{PAGENAME}}) / 38.320833333333°N 23.317777777778°E

Țară Grecia
Administrație descentralizată[*]Tesalia-Grecia centrală[*]
Periferie[*]Grecia Centrală
Prefectură[*]Beoția
Comună[*]Dimos Thivaion[*][[Dimos Thivaion (municipality of Greece)|​]]
Atestaremileniul al II-lea Modificați la Wikidata

Suprafață
 - Total830 km²
Altitudine180 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total21.530 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal32200
Prefix telefonic22620

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Teba (sau Theba) (în limba greacă demotică: Θήβα — Thíva; Katharevousa; Θῆβαι — Thêbai sau Thívai) a fost un oraș în Grecia antică, situat la nord de zona Cithaeron, despărțind Beoția de Attica. Teba a jucat un rol foarte important în construirea miturilor grecești, fiind locul poveștilor lui Cadmos, Oedipos, Dionysos și a multor altora.

Săpăturile arheologice din jurul Tebei au scos la iveală o așezare miceniană și tăblițe de ceramică inscripționate indicând importanța locului în epoca bronzului.

În istoria antică, Teba a fost cel mai mare oraș din regiunea Beoția și capitala confederației Beoțiene. Teba a fost un rival major al Atenei și un aliat al Persiei în timpul invaziei lui Xerxes din anul 480 î.Hr. Forțele tebane, sub comanda lui Epaminondas⁠(d), au curmat puterea Spartei în Bătălia de la Leuctra în 371 î.Hr.. Mai târziu, Batalionul sacru al Tebei (o unitate militară de elită) a fost înfrântă în Bătălia de la Cheroneea⁠(d) în 338 î.Hr., dusă împotriva lui Filip al II-lea al Macedoniei și a lui Alexandru cel Mare. Înaintea distrugerilor pricinuite de Alexandru cel Mare în 335 î.Hr. în urma anihilării revoltei, Teba a fost principala forță și orașul-stat dominant al Greciei până la cucerirea acesteia de către Macedonia.

În timpul perioadei bizantine, orașul a fost renumit pentru producția de mătăsuri.

Teba modernă cuprinde un Muzeu de Arheologie, ruinele de la Cadmeea⁠(d) (citadela Tebei din epoca bronzului) și câteva vestigii străvechi dispersate. Orașul actual este cel mai mare al Prefecturii Boeoția. Este situat pe drumul E962, la 4 km spre sud, unde se intersectează cu E75.

Teba se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]