Tamsin Greig

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tamsin Greig
Date personale
Născută (57 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Maidstone, Anglia, Regatul Unit[3][4][5] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuRichard Leaf
Cetățenie Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
actriță de teatru[*]
actriță de film
narator[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[6][7] Modificați la Wikidata
Alma materThe Camden School for Girls[*][[The Camden School for Girls (school in Camden, UK)|​]]
Universitatea din Birmingham
Alte premii
Laurence Olivier Award for Best Actress[*][[Laurence Olivier Award for Best Actress (Annual award for London's West End theatre)|​]] (2007) Modificați la Wikidata

Tamsin Greig (pronunțat [ˈtæmzɪn ˈɡrɛɡ], n. , Maidstone, Anglia, Regatul Unit) este o actriță britanică.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în data de 23 februarie 1967 la Londra, având rădăcini scoțiene și evreiești. A crescut în Camden (Londra), mutându-se la vârsta de trei ani în Kilburn. A urmat Malorees Junior School, iar apoi Camden School for Girls unde s-a remarcat la discipline precum engleza, franceza și matematica și a absolvit în cele din urmă cu first class honours degree (cea mai bună performanță în învățământul britanic) Universitatea din Birmingham, secția Dramă și Arte Teatrale. În 1996 s-a întors la Londra pentru a se îngriji de tatăl ei, convertindu-se în această perioadă la creștinism (după ce a fost crescută într-un mediu ateu). Este căsătorită cu actorul Richard Leaf pe care l-a întâlnit pe platourile de filmare ale producției Neverwhere (1996), împreună cu care are trei copii.

Cariera[modificare | modificare sursă]

Și-a început cariera ca actriță în piesele de teatru radiofonic (The Archers și Absolute Power realizate și difuzate de BBC Radio 4). În anii 1990 a început să joace roluri minore în producții de televiziune, primul rol major fiind Fran Katzenjammer în comedia Black Books unde a jucat alaturi de Dylan Moran și Bill Bailey. În 2004 a jucat din nou alături de Dylan în filmul Shaun of the Dead, iar în anul următor a apărut într-un episod („The Long Game”) al unui serial SF realizat de BBC, Doctor Who, episod în care apare și Simon Pegg, scenarist și actor din Shaun of the Dead. Începând din 2004 a interpretat personajul principal (Dr. Caroline Todd) din Green Wing, rolul aducându-i în 2005 premiul Royal Television Society la categoria „Best Comedy Performance”. În 2009 a apărut în rolul Edith Frank într-o producție BBC nouă: Jurnalul Annei Frank și în filmul Emma.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:QVWQ-L3ZW  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b Tamsin Greig, Discogs, accesat în  
  3. ^ http://www.bbcaustralia.com/shows/friday-night-dinner/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ http://www.bbcnewzealand.com/shows/friday-night-dinner/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ http://www.kent-life.co.uk/people/celebrity-interviews/in_the_spotlight_tamsin_greig_1_3737184  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  7. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)