Tōdai-ji

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Templul Tōdai-ji, văzut din față.
Tōdai se află în Prefectura Nara
{{{alt}}}
Tōdai
Locul de amplasare a templului Tōdai pe harta prefecturii Nara

Tōdai-ji (東大寺 tōdaiji?, Marele Templu din Răsărit) este un templu budist din orașul Nara, din Japonia. Templul Tōdai-ji este cel mai mare templu budist din țară, și unul dintre cele mai vechi. Aici se desfășoară anual sărbătorile și ritualurile religioase naționale.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În anul 741 d.Hr, împăratul Shōmu a emis un edict prin care ordona construirea în întreaga țară a așa-numitelor temple provinciale (kokubunji (国分寺?)), drept elemente doveditoare ale biruinței religiei budiste în întreaga țară. În acest context, în anul 745 a construit templul Tōdai-ji cu rolul de templu al provinciei Yamato (actualmente prefectura Nara) și de templu imperial, superior tuturor celorlalte temple. Deasemenea, Tōdai-ji a fost templu administrativ al celor șase secte budiste venite din China: Ritsu, Kusha, Jōjitsu, Sanron, Hossō și Kegon. Scrierile epocii spun că toate cele șase secte aveau la Tōdai-ji birouri, altare și biblioteci propri.

În anul 752 a avut loc sfințirea Marelui Buddha (Daibutsu) din sala principală a templului, eveniment ce atrage mulți vizitatori veniți din China și India. Statuia este dedicată lui Buddha Vairocana și are o înălțime de 15 metri.

Toții noii preoți și călugări budiști trebuiau să vină la Tōdai-ji pentru a fi hirotonisiți. Printre clericii budiști ce au fost hirotonisiți aici se numără celebrul Saichō (767-822) și Kūkai (774-835). Tot aici aveau loc și alte ceremoni importante, ca de exemplu celebrul ritual Omizutori.

Cu timpul, influiența templului Tōdai-ji a scăzut, deoarece capitala a fost mutată la Kyoto, apoi la Kamakura. Un alt motiv al decăderii sale ar fi faptul că Tōdai-ji își pierde puterea în favoarea altor temple, precum Enryaku-ji, care obțin autonomia de a-și hirotonisi proprii preoți.

În următorii ani apar diferite încercări nereușite de a readuce puterea demult pierdută a templului. Cu toate acestea, Tōdai-ji rămâne cel mai important templu budist din Japonia. În prezent, templul joacă rolul de centru atât religios, petrecând ceremonii și procesiuni budiste, cât și cultural-istoric, găzduind expoziții și fiind una din principalele atracții turistice a orașului Nara.

Arhitectură[modificare | modificare sursă]

Clopotnița templului.

Se spune că la constrcția templului au participat foarte mulți călugări, conduși de către arhitectul și călugărul Gyōki (668-749), care au călătorit în toată Japonia pentru a solicita donați. Templul a fost construit în anul 745 și constituie un mare complex religios. La ora actuală, Tōdai-ji este cea mai mare construcție religioasă din lemn și cel mai mare templu budist din Japonia. Construcția templului aproape că a falimentat economia japoneză.

Sala Marelui Buddha (Daibutsuden) de la Tōdai-ji a fost reconstruită de două ori din cauza unor incendi. Construcția actuală datează din secolul al XVIII-lea. Marele Buddha are o înălțime de 15 metri[1] și este în întregime din bronz. La ceremonia de sfințire a statuii, au participat 10.000 de oameni, iar ceremonia a fost efectuată de călugărul indian Bodhisena.

Pe lângă Sala Marelui Buddha, Tōdai-ji mai deține în complețul său câteva altare ,o clopotniță budistă (shuro), o sală de lectură a sūtrelor (kōdo), o sală de păstrare a tobei sacre (kōro), și în sud se află o poartă cu două statui a doi paznici cerești (Niōmon). Poarta datează din secolul al XII-lea, fiind construită în stilul chinezesc al dinastiei Song, iar cei doi paznici cerești (Niō) au fost realizați din lemn de către călugărul japonez Unkei (1150-1223). Complexul inițial conținea două pagode () de 100 de metri, dar au fost distruse în urma unui cutermur.

În 1998 templul Tōdai-ji a fost înscris în lista locurilor din Patrimoniul Mondial UNESCO făcând parte din complexul Monumentele și grădinile din orașul imperial Nara.

Fotogalerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Situl oficial al templului Todaiji, compartimentul Q&A


Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Tōdai-ji