Supremația albilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Placat rasist The Two Platforms din Pennsylvania, 1866

Supremația albă este o ideologie potrivit cǎreia oamenii de rasă albă sunt superiori celorlalte grupuri rasiale. Termenul este, de asemenea, folosit pentru a descrie o ideologie politică care favorizează rolul dominant al albilor, în sferele politice și sociale.

Superioritate albilor și rasismul în ansamblu, sunt bazate pe etnocentrism, precum și de dorința de hegemonie politică și economică. Acestă terminologie este asociată cu diferite grupe rasiste și cele care susțin separarea rasială. Ideologia supremației albe apare de multe ori în scopul unei politici rasiste anti-negroide, anti-semite, precum și a încălcărilor unor tratate internaționale privind drepturile omului, etc.

Cei mai mulți susținǎtori ai ideologiei se aflǎ în țări cu o populație albǎ, în special în America de Nord, Africa de Sud și Rusia. În Europa și Australia, punctele lor de vedere reprezintă o minoritate, numǎrul membrilor activi fiind mic, dar în creștere, datorită creșterii numărului imigranților non-europeni. În unele țări europene sunt legi care interzic incitarea la ură rasialǎ, precum și care interzic sau limitează activitățile organizațiilor rasiste. Acest lucru se datorează faptului că propaganda rasistǎ încalcă convenția privind drepturile omului și în trecut au condus la catastrofe istorice și sociale.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]