Sulfina Barbu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sulfina Barbu
Date personale
Născută (57 de ani) Modificați la Wikidata
România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Deputată a României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
CircumscripțiaBucurești
Legislaturălegislatura 2008–2012
Ministru al muncii și solidarității sociale Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deSebastian Lăzăroiu

Partid politicPD
Alma materUniversitatea din București

Sulfina Barbu (n. , România) este o politiciană română, fostă deputată în Parlamentul României (colegiul electoral 11 București), președintă a Comisiei de Administrație Publică, Amenajarea Teritoriului și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, fost ministru al mediului și gospodăririi apelor în guvernul României (decembrie 2004-aprilie 2007).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sulfina Barbu este de profesie inginer geolog (absolvent al Facultății de Geologie și Geofizică, Universitatea București, 1990) și este, din 2007, doctorand al Universității Tehnice de Construcții din București. Sulfina Barbu locuiește în București, este căsătorită și are o fetiță.[1]

A deținut, în ordine cronologică, funcțiile de inginer (S.C. Prospecțiuni S.A., 1991-1997), director comercial (S.C. Industrial Construct S.A., 1997-2001) și director executiv adjunct al Direcției de Protecția Mediului și Educație Ecocivică (Primăria Municipiului București, 2001-2004).

În perioada decembrie 2004-aprilie 2007 a deținut funcția de ministru al mediului și gospodăririi apelor, contribuind decisiv, prin rezultatele obținute în această perioadă, la aderarea României la Uniunea Europeană la data de 1 ianuarie 2007.

Activitate politică[modificare | modificare sursă]

Membră a Partidului Democrat (ulterior Partidul Democrat-Liberal - PDL) din anul 1997, Sulfina Barbu a fost aleasă vicepreședinte al Organizației de Femei a Partidului Democrat Sector 4 București (2000-2001) și apoi președinte al Organizației de Femei a Partidului Democrat Sector 3 București (din anul 2002).

În perioada 2002-2006, a îndeplinit funcția de vice-președintă a Organizației Naționale de Femei a Partidului Democrat. Sulfina Barbu a ost membră a Biroului Permanent Național al Partidului Democrat-Liberal (din anul 2004) și președintă a Organizației Naționale de Femei a Partidului Democrat-Liberal (din 2006).

La data de 29 decembrie 2004, Sulfina Barbu a fost numită în funcția de ministru al mediului și gospodăririi apelor în Guvernul Tăriceanu. A deținut funcția de ministru al mediului până la data de 5 aprilie 2007, când a fost înlocuită din funcție, odată cu scoaterea Partidului Democrat de la guvernare.

Ca ministru al mediului și gospodăririi apelor, pe lângă îndeplinirea cu succes a criteriilor de aderare a României la Uniunea Europeană, Sulfina Barbu a creat un sistem instituțional funcțional în domeniul protecției mediului, prin înființarea Agenției Naționale de Protecția Mediului și trecerea Gărzii Naționale de Mediu în subordinea Ministerului Mediului, a coordonat transpunerea legislației europene în domeniul protecției mediului în cea românească, a inițiat Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto Național (Programul Rabla), precum și elaborarea Programului Operațional Sectorial de Mediu 2007-2013, Strategiei naționale de management a riscului la inundații, Planului de acțiune pentru protecția împotriva inundațiilor, Planurilor Regionale pentru Gestionarea Deșeurilor și implementarea Rețelei naționale de monitorizare a calității aerului, a proiectelor WATMAN și DESWAT.[necesită citare]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ [1] Arhivat în , la Wayback Machine. CV postat pe pagina personală

Legături externe[modificare | modificare sursă]