Munții Sudeți

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Sudeți)
Munții Sudeți

masyw Śnieżki od strony zachodniej
LocalizareCehia[1]
Polonia[1]
Germania[1]  Modificați la Wikidata
Aparține deMasivul Boemiei  Modificați la Wikidata
Coordonate50°44′10″N 15°44′24″E ({{PAGENAME}}) / 50.7361°N 15.74°E
Vedere dinspre regiul Zygmuntówka, Góry Sowie

Sudeții (în limbile germană: Sudeten; în cehă și poloneză: Sudety, în cehă Krkonošsko-jesenická subprovincie / Krkonošsko-jesenická soustava) sunt un lanț muntos în Europa Centrală, care se întinde din estul Germaniei, sudul Poloniei până în nord-estul Cehiei. Cei mai înalți munți sunt Munții Sněžka-Śnieżka din lanțul muntos Krkonoše/Karkonosze de la frontiera ceho-polonă, care au înălțimea maximă de 1.602 metri.

Munții Sudeți se împart în:

Munții Karkonosze/Krkonoše au beneficiat de investiții majore în turism în ultimii 10 ani, în special în domeniul amenajărilor pentru sporturile de iarnă.

Printre cele mai importante orașe din zonă se numără:

Numele Munților Sudeți este derivat din Sudeti montes, o latinizare a numelui Soudeta ore folosit de Ptolemeu în Geografia sa (Cartea 2, Capitolul 10).

Originea numelui nu este cunoscută, o ipoteză credibilă fiind aceea că și-ar avea originea în cuvântul latin "sudis" - "sudes" = spin – spini.

Munții care incluși în lanțul muntos al "Sudeților" au variat de-a lungul timpului. Mai înainte de al doilea război mondial denumirea era folosită pentru a defini Sudetenlandul, zona locuită de germanii sudeți. Acești germani, care locuiau o fâșie care se întindea de-a lungul frontierelor Boemiei, până în Silezia Germană și în Saxonia, erau urmașii coloniștilor-agricultori invitați de regii Boemiei să se așeze în zonele care până atunci avuseseră o populație compactă slavă. Adolf Hitler a schimbat în mod voit-eronat semnificația geografică a cuvântului, pentru a defini toți munții de la granița Cehoslovaciei răsăritene. Intenția sa a fost să alipească aceste teritorii la cel de-al treilea Reich, lucru pe care l-a și reușit de altfel după parafarea Acordului de la München (1938). (Germania Nazistă a ocupat și restul Cehoslovaciei în martie 1939).

Mai în vechime, este de presupus că termenul de Sudeți se referea la zona muntoasă de frontieră nord-vestică a actualei Republici Cehe, cu o extindere probabilă spre nord. Se presupune că zona Sudeților era în antichitate parte a Pădurii Hercyniană.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Munții Sudeți
  1. ^ a b c https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/Sudety;3981082.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)