Noroc

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Succes)
Potcoava de cal în unele culturi este aducătoare de noroc
Trifoi cu patru foi

Norocul este fenomenul care definește experiența evenimentelor pozitive, negative sau improbabile. Are mai multe înțelesuri, de exemplu în limba germană înseamnă și o stare de fericire, de fapt și în limba română un om norocos este în același timp și fericit, a doua însemnătate ar fi din întâmplare, și nemeritat (nemuncit) se ajunge într-o situație avantajată materială sau spirituală.
În general sunt două stări diferite de a aspira la noroc:

  • prin efortul propriu: a realiza o situație fericită prin descoperirea factorilor ce îl aduc într-o stare norocoasă și posibilitatea de evitare a accidentelor ce determină suferința.
  • situația când e convins de imposibilitatea de a ajunge, prin eforturi proprii, la o situație norocoasă, acceptându-și soarta și așteptând pasiv ca printr-o întâmplare (jocuri de noroc) să-și găsească norocul.

În antichitate zeița destinului și a norocului era Tyche la vechii greci și Fortuna la romani.

Aspecte sociale[modificare | modificare sursă]

Jocuri[modificare | modificare sursă]

Filozoful Nicholas Rescher a sugerat că norocul rezultatului cuiva într-o situație de incertitudine se măsoară prin diferența dintre rezultatul părții respective și rezultatul așteptat: λ = Y - E.[1][2] Astfel, abilitatea crește așteptările și scade norocul. Măsura în care diferite jocurivor depinde de noroc mai degrabă decât de îndemânare sau efort variază considerabil. De exemplu, nu există factori aleatori în Șah(în afară de determinarea jucătorului care face primul o mutare), în timp ce rezultatul unui joc de Șerpi și scărise bazează în întregime pe aruncarea aleatorie a zarurilor. În sectorul jocurilor de noroc, superstițiile care se presupune că sporesc norocul pot ajuta doar dacă există un element de îndemânare implicat.[3] Este posibil ca oamenii să își îmbunătățească performanțele la poker dacă superstițiile le-ar crește nivelul de încredere.

Loterii[modificare | modificare sursă]

O trăsătură definitorie a loteriei este faptul că câștigătorii sunt aleși pur și simplu la întâmplare. Marketingul și alte discuții despre loterii menționează adesea norocul, dar tind să subestimeze perspectivele reale de câștig, care sunt, de obicei, de un milion contra unu.[4]

Știință[modificare | modificare sursă]

Diverși gânditori, precum Thomas Kuhnau discutat rolul întâmplării în descoperirea științifică. Richard Wiseman a efectuat un studiu științific de un deceniu asupra naturii norocului, care a arătat că, într-o mare măsură, oamenii își creează singuri norocul bun sau rău.[5] Studiul său a constatat că "Oamenii norocoși își creează propriul noroc prin intermediul a patru principii de bază. Aceștia sunt pricepuți în a crea și a detecta oportunități aleatorii, în a lua decizii norocoase ascultându-și intuiția, în a crea profeții care se autoîmplinesc prin așteptări pozitive și în a adopta o atitudine rezistentă care transformă ghinionul în noroc".[6]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „What is luck effect?”. buthowto.com. Accesat în . 
  2. ^ „Luck Theory: A Philosophical Introduction to the Mathematics of Luck”. books.google.com. Accesat în . 
  3. ^ „Luck and Superstition”. www.wdwbingo.co.uk. Accesat în . 
  4. ^ „The ethics of lottery advertising: Issues and evidence”. link.springer.com. Accesat în . 
  5. ^ „Luck is the dividend of openness”. story.fund. Accesat în . 
  6. ^ „The Luck Factor: Change Your Luck and Change Your Life”. books.google.com. Accesat în .