Subdiviziunile Finlandei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Regiunile și comunele Finlandei (2007)

Finlanda este divizată în:

  • 6 provincii (finlandeză lääni, suedeză län])
  • provinciile sunt divizate în 20 de regiuni (finlandeză: maakunta, suedeză: landskap)
  • regiunile sunt divizate în 74 sub-regiuni (finlandeză seutukunta, suedeză ekonomisk region)
  • sub-regiunile sunt divizate în 432 de comune (finlandeză kunta, suedeză kommun).

În capitala provinciilor funcționeză administrația regională (Lääninhallitus, Länsstyrelse) condusă de un prefect (Maaherra, Landshövding).

În afara celor 6 provincii Finlanda se mai împarte, în funcție de situații, în 5 suuralue echivalentele provinciilor, în 21 de maakunta, echivalentele regiunilor geografice. Mai este împărțită în 15 circumscripții electorale vaalipiiri, 15 zone de gravitație a forței de muncă työvoima- ja elinkeinokeskus care sunt de fapt provinciile istorice finlandeze și care nu se suprapun circumscripțiilor electorale, 213 centre de gravitație economică și culturală seutukunta și, în sfârșit, în 992 de localități sau comune kunta. Comuna kunta, are ca subdiviziune satul kylä.

Finlanda, țara pădurilor și a lacurilor, este împărțită în numeroase ocoale silvice și de vânătoare metsäpiiri. Brigadier al ocolului silvic este metsänhoitaja sau metsänvartija și riistanhoitaja, responsabil-îngrijitor al vânatului.

Din punct de vedere militar, actualele 12 regiuni militare sotilaslääni se vor reduce, în curând, prin restructurare, la doar 7.

Biserica evanghelico-luterană are împărțire administrativă proprie: 9 hiippakunta, eparhie sau dieceză și 576 de seurakunta parohie. O unitate administrativă mai veche era rovastikunta, protopopiat.

Tot învechite sunt și următoarele unități administrative: vapaaherrakunta, comitat și tuomiokunta, district jurdic devenit astăzi kihlakunta, district jurisdicțional sau al stării civile.

Vezi și[modificare | modificare sursă]